Sofia Mirjamsdotter: Katastrofer, krig, död – och hopp

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2011-12-20

Kärnkraftsolycka i Japan, arabisk vår, massmord i Norge, ekonomisk kris i västvärlden. 2011 var händelserikt, men det var ett år som inger hopp, skriver journalisten Sofia Mirjamsdotter.

Jag växte upp i en frikyrklig miljö, där det ständigt talades om Jesu återkomst. Han skulle hämta de sina till himlen. Jag var skräckslagen. Livrädd för att mina synder skulle undanta mig från den utvalda skaran och lämna mig kvar på jorden och det helvete som skulle uppstå här.

Jag är inte längre engagerad i någon frikyrka, men om jag hade varit det skulle jag efter året 2011 säkert ha varit mer övertygad än någonsin om att Jesu återkomst var nära stundande. Den skulle nämligen föregås av katastrofer, krig och död. Tecken i tiden.

—•l•—

2011 var året då tusentals människor i arabvärlden utsattes för tårgasattacker, slag och skott i sin kamp för demokrati. Året då Anders Behring Breivik ensam tog livet av 77 människor. Ett grymt terrordåd en dag i juli som har omtalats som dagen då Norge förlorade sin oskuld.

2011 var också året då nazister marscherade på Stockholms gator. Ett år som präglades av höjda främlingsfientliga röster som inte bara hördes på gatorna utan även i de massmediala rummen.

2011 var året då Japan skakades av en jordbävning, en tsunami och en kärnkraftsolycka, allt inom loppet av några timmar den där våren då vi redan var nyhetsmätta efter alla omvälvande händelser i Egypten.

Europa och USA skakades av ekonomiska bekymmer och nedskrivna kreditbetyg med upprörda medborgare som följd. Eurons vara eller inte vara är en fråga som lär följa med över årsskiftet.

2011 har varit ett år då åtminstone jag vaknat upp från en kanske falskt invaggad trygghet, och det är lätt att tappa modet av att se sig om i världen. CNNs globala nyhetschef har sagt att inget år har varit så händelserikt så länge hon kan minnas. Miljön är hotad, demokratin är hotad, världsekonomin är hotad.

—•l•—

Men att det skulle betydaslutet på världen som vi känner den, och början på det jordiska helvete som uppstår vid Jesu återkomst, det tvivlar jag starkt på.

2011 var nämligen också året då mängder av människor i arabvärlden stärktes i sin tro på demokrati då de tillsammans lyckades avsätta den ena diktatorn efter den andra. Det var också året då kristna människor samlades i en ring för att skydda sina muslimska vänner under bönen på Tahrirtorget.

2011 var året då kontakter knöts över hela världen tack vare internet och sociala medier, som fick oss att inse att inuti är vi ganska lika, vi människor.

2011 var året när Norges statsminister Jens Stoltenberg deklarerade att våldet ska mötas med mer öppenhet, mer demokrati.

2011 var året när många insåg att demokrati och yttrande­frihet är något vi måste stå upp för varje dag, och även om uppvaknandet gör ont och kräver sina offer ser jag med tillförsikt fram emot året 2012. Ett år då förhoppningsvis fler diktatorer avsätts, politiska fångar frisläpps och fler än någonsin tar strid för de demokratiska värdena – i hela världen.

 

Sofia Mirjamsdotter är frilans­ journalist. Hon är en av grundarna av nyhetssajten Ajour.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Willy Aspenes (ej verifierad) ons, 12/21/2011 - 05:19
Tackar för en tankeväckande krönika. Glad att du ser ljust på den närmaste framtiden, men din frikyrkliga bakgrund har tydligen givit dig en förmåga att koppla samman dramatiska världshändelser, vilket är helt bibliskt. Ledsen att höra att du tidigare har blivit skrämd av budskapet om Jesu återkomst till jorden. Här har vi kristna nog missat att juden Paulus, som så utförligt berättar om denna händelse i 1Tess 4:13-18,avslutar med att säga: "Trösta därför varandra med dessa ord."
Men tyvärr måste jag påpeka att Bibeln har andra framtidsutsikter för världen än de som du hoppas på i din krönika, men det ska jag inte gå in på här.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA