Solidaritet bara med svenska arbetare?

DEBATT: ARBETSRÄTT2011-08-23

Lex Laval innebär ingen risk för svältlöner och utnyttjande, skriver Katarina Brännström, M, i en replik till Ylva Johansson, S. Striden handlar mer om det svenska fackets rättigheter.

Ylva Johansson, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, gör i ST Press nr 8/2011 ett utspel om att Lex Laval ska rivas upp. Men i riksdagens kammare yrkade de rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna endast på en utredning av Lex Laval, vilket också beslutades. Varför glida på sanningen, Ylva Johansson? Är Socialdemokraterna satta under så stark press från LO och andra att man tvingas ta strid om Lex Laval i riksdagen, trots att man borde veta bättre? Som medlem i EU kan inte Sverige ensidigt ställa vilka krav som helst.

Ylva Johansson talar om lönedumpning och att det skulle vara fritt fram för utländska företag att konkurrera genom att dumpa villkoren. Det är en märklig syn på svensk lag. Tvärtom är det ju så att EUs utstationeringsdirektiv tillkommit för att förhindra lönedumpning. Det är också utgångspunkten i den svenska lagen. De villkor som gäller motsvarar ett svenskt centralt branschavtal. Arbetstagarna garanteras de arbets- och anställningsvillkor som är fastställda enligt lag. 
 
Det är alltså ingen risk för svältlöner eller utnyttjande av utländska arbetare i svensk lag, såsom Ylva Johanssons påstår. Att det finns företag och arbetsgivare som bryter mot lagen och inte följer reglerna förändras inte av en ny lag. Här är det de ansvariga myndigheternas kontroll av villkor och deras efterlevnad som ska skärpas. Olagligheter som svartjobb och annan oseriös verksamhet ska polisanmälas. Alliansen står upp för den fria rörligheten och schysta villkor. Att göra det krångligt och svårt att komma till Sverige och arbeta minskar den konkurrens som gynnar oss som konsumenter, exempelvis genom att bostadsbyggandet ökar och kostnaderna hålls i schack. Vi ska inte heller göra det svårare för arbetare från andra länder att förverkliga sina drömmar om arbete och en bättre framtid. Solidariteten kan inte enbart gälla inom Sveriges gränser.
 
Med utgångspunkten att endast svenska kollektivavtal duger i Sverige blir det lite märkligt att tala positivt om rörlighet över nationsgränserna.
Striden handlar mer om det svenska fackets rättigheter än om arbetares möjligheter. De egentliga vinnarna i den här striden är de som motsätter sig fri rörlighet, framför allt Sverigedemokraterna som breddar sin plattform och får mer uppmärksamhet.
 
Katarina Brännström
Riksdagsledamot för moderaterna och ledamot av arbetsmarknads­utskottet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA