”...som ett kärleksmöte”

KULTUR: KULTUR2003-08-05

Att kalla Rolf Lydahl skådespelare räcker inte, han är även sång- och dansman. På meritlistan finns såväl en vilt dansant Gösta Berling som tangokabaré och polisen Haglund i TV-serien ”Järnvägshotellet”. I sommar gör han Carlsson i ”Hemsöborna” i Berättarladan i Rottneros. En svindlande vacker teaterscen.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Rolf Lydahl sveper in på hotellet i värmländska Sunne i träningskläder, med en nyanlagd Carlsson-mustasch och leende klarblå ögon. Trots att han repeterat hela dagen märks ingen trötthet. Energiskt tar han itu med intervjun, samtidigt närmast stjälper han i sig en cocacola. En dylik törst känner Rolf Lydahl också inför skådespelaryrket.

– Det är så mycket jag vill hinna med att göra och jag har lagt mig vinn om att pröva vitt skilda uppgifter, säger han. Om jag blir bra på en massa saker som hör till mitt yrke, tror jag att de befruktar varandra. Det ligger också en glädje i att kunna vara flexibel.

Mångsidighet präglar också Teater Västanå som iscensätter Hemsöborna. I deras teaterform förhöjs berättandet av dans – ofta den farligt svängande polskan – kraftfull knätofsbefriad folkmusik, cirkusakrobatiska inslag och bländande sköna kostymer. Berättarladan vid Frykens strand, en rymdmässigt nästan sakral byggnad, är en upplevelse i sig.

Rolf Lydahl har blivit något av Teater Västanås ”leading actor”. Han har gjort huvudrollerna i storsatsningarna Nils Holgersson och Gösta Berlings saga och i sommar axlar han ännu en huvudroll – drängen Carlsson som kom just från Värmland. Sällskap på scenen får han bland annat av Lena-Pia Bernhardsson som Madam Flod och Jakob Hultcrantz Hansson som Gusten.

Intresset för sommarteatern i Berättarladan har bara växt. Gösta Berlings saga var en jättesuccé både publik- och kritikmässigt sett. Recensenter skrev lyriskt om ”en upplevelse för alla sinnen” och ”rena underverket” och Rolf Lydahls insats hyllades speciellt. Föreställningen spelades två år i rad, senast förra sommaren, och allt var utsålt. Totalt räknade man in 30 000 besökare!

– Generellt är det svårt att locka folk till teatern, då känns det stort att få dem att vallfärda till en teaterlokal långt ute på landet, säger han. Att det gått så bra tidigare är dock ingen garanti för fortsatt framgång. Sin publik måste man förtjäna på nytt varje gång.

Rolf Lydahl hävdar också att det är ett vågspel att ta sig an en så folkkär berättelse som Hemsöborna.

– Många har bilder på näthinnan av hur denna historia ”ska vara”- inte minst från TV-serien med Allan Edwall och Sif Ruud i huvudrollerna. Strindbergs drama beskrivs också ofta som rätt komiskt. Men det är en tragedi. När Carlsson anländer till Madam Flods gård är den i oerhört förfall. Hon satsar allt på ett kort och råkar dessutom kära ned sig i Carlsson. Han skinnar henne på allt hon äger och så är det barnet som dör…

Carlsson – mannen som far fram likt ett yrväder med de isolerade skärgårdsborna – karakteriserar Rolf Lydahl som en levnadskonstnär.

– Han kan läsa av människor, inrättar sig efter situationen och ser till att själv få vinning av den. Samtidigt får man inte glömma att han gör bra saker. Han får gården på fötter och lockar dit sommargäster.

Hemsöborna har premiär på midsommardagen och spelas till den sista augusti.

Teater Västanås konstnärlige ledare Leif Stinnerbom regisserar som brukligt.

– Vi möttes för tio år sedan på ett teaterseminarium på Grönland och fann varandra i vår längtan efter att söka nya vägar inom teatern, förklarar Rolf Lydahl. Jag tycker Leif Stinnerbom är modig som satsar på en teaterform som går helt på tvärs mot den rådande Noréntrenden inom svensk teater.

Rolf Lydahl använder gärna ord som underbart och fantastiskt när han talar teater. Han betonar att mindre än hundra procent är för lite att satsa. Det finns en rastlöshet i hans kropp som ville han upp och göra teater där på studs i hotellbaren.

– Jag har svårt att sitta still, medger han. När jag inte jobbar tränar jag, allt från aerobics till styrka. Nu när vädret är så härligt joggar eller cyklar jag också.

Att vara i god fysisk form är nödvändigt för att klara av Teater Västanås produktioner. Trots att Rolf Lydahl är så vältränad var han ”helt nermald” efter den långa spelperioden som Nils Holgersson. Uppsättningen turnérade riket runt i ett magnifikt tält.

Betydligt lugnare tempo var det i den udda TV-serien Järnvägshotellet som sändes tidigt i våras. Rolf Lydahl spelade huvudrollen – en enveten kriminalpolis som utredde ett mord på en hotellgäst samtidigt som hans äktenskap föll isär. Kritikerna rosade hans rollprestation och folk han inte hört av på länge, även gamla skolkamrater, ringde och gratulerade.

– Järnvägshotellet var verkligen en positiv upplevelse och det var djärvt av regissör Ella Lemhagen att anförtro mig huvudrollen, säger han. Jag är ju ett okänt ansikte, även om jag gjort småroller på TV och film.

Att teatern blev Rolf Lydahls stora intresse redan som ung grabb hemma i Ystad beror på tillfälligheter. Han var dålig på fotboll, sökte bekräftelse på annat håll och fann den inom amatörteatern.

–Den första riktiga skådespelare jag mötte var Bror Tommy Borgström och genom hans försorg fick jag vara med i revyer på Ystads teater. Han peppade mig också att söka till scenskolan.

Efter utbildningen fick Rolf Lydahl jobb på välrenommerade Teater Västmanland. Från teatertiden i Västerås framhåller han gärna den satsning på en barn- och ungdomsensemble, Sigurdteatern, som han var med och drev igenom. Tangokabarén Dårarnas afton, som han gjorde med pianisten och dragspelaren Bjarne Löwdin, ligger honom också varmt om hjärtat.

”Är du galen?” undrade kollegor när han 1997 sa upp sin fasta tjänst på teatern för en osäker frilanstillvaro. Men rollerna har trillat in och kommer det inga bra erbjudanden drar han igång egna projekt.

– Att utforska och improvisera fram ett drama i samarbete med andra är fantastiskt. Men det är kontakten med publiken som är det optimala. När allt stämmer är det som ett kärleksmöte, säger han.

Rolf Lydahl

Föddes i Ystad för 44 år sedan. Började tidigt medverka i revyer i hemstaden. Jobbade efter scenskolan vid Teater Västmanland.
Har spelat sommarteater i Berättarladan i Rottneros i Värmland under flera år med Teater Västanå. Sommarens föreställning Hemsöborna har premiär på midsommardagen.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA