Annons:
kultur
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

”...som ett kärleksmöte”

Att kalla Rolf Lydahl skådespelare räcker inte, han är även sång- och dansman. På meritlistan finns såväl en vilt dansant Gösta Berling som tangokabaré och polisen Haglund i TV-serien ”Järnvägshotellet”. I sommar gör han Carlsson i ”Hemsöborna” i Berättarladan i Rottneros. En svindlande vacker teaterscen.

Rolf Lydahl sveper in på hotellet i värmländska Sunne i träningskläder, med en nyanlagd Carlsson-mustasch och leende klarblå ögon. Trots att han repeterat hela dagen märks ingen trötthet. Energiskt tar han itu med intervjun, samtidigt närmast stjälper han i sig en cocacola. En dylik törst känner Rolf Lydahl också inför skådespelaryrket.

– Det är så mycket jag vill hinna med att göra och jag har lagt mig vinn om att pröva vitt skilda uppgifter, säger han. Om jag blir bra på en massa saker som hör till mitt yrke, tror jag att de befruktar varandra. Det ligger också en glädje i att kunna vara flexibel.

Mångsidighet präglar också Teater Västanå som iscensätter Hemsöborna. I deras teaterform förhöjs berättandet av dans – ofta den farligt svängande polskan – kraftfull knätofsbefriad folkmusik, cirkusakrobatiska inslag och bländande sköna kostymer. Berättarladan vid Frykens strand, en rymdmässigt nästan sakral byggnad, är en upplevelse i sig.

Rolf Lydahl har blivit något av Teater Västanås ”leading actor”. Han har gjort huvudrollerna i storsatsningarna Nils Holgersson och Gösta Berlings saga och i sommar axlar han ännu en huvudroll – drängen Carlsson som kom just från Värmland. Sällskap på scenen får han bland annat av Lena-Pia Bernhardsson som Madam Flod och Jakob Hultcrantz Hansson som Gusten.

Intresset för sommarteatern i Berättarladan har bara växt. Gösta Berlings saga var en jättesuccé både publik- och kritikmässigt sett. Recensenter skrev lyriskt om ”en upplevelse för alla sinnen” och ”rena underverket” och Rolf Lydahls insats hyllades speciellt. Föreställningen spelades två år i rad, senast förra sommaren, och allt var utsålt. Totalt räknade man in 30 000 besökare!

– Generellt är det svårt att locka folk till teatern, då känns det stort att få dem att vallfärda till en teaterlokal långt ute på landet, säger han. Att det gått så bra tidigare är dock ingen garanti för fortsatt framgång. Sin publik måste man förtjäna på nytt varje gång.

Rolf Lydahl hävdar också att det är ett vågspel att ta sig an en så folkkär berättelse som Hemsöborna.

– Många har bilder på näthinnan av hur denna historia ”ska vara”- inte minst från TV-serien med Allan Edwall och Sif Ruud i huvudrollerna. Strindbergs drama beskrivs också ofta som rätt komiskt. Men det är en tragedi. När Carlsson anländer till Madam Flods gård är den i oerhört förfall. Hon satsar allt på ett kort och råkar dessutom kära ned sig i Carlsson. Han skinnar henne på allt hon äger och så är det barnet som dör…

Carlsson – mannen som far fram likt ett yrväder med de isolerade skärgårdsborna – karakteriserar Rolf Lydahl som en levnadskonstnär.

– Han kan läsa av människor, inrättar sig efter situationen och ser till att själv få vinning av den. Samtidigt får man inte glömma att han gör bra saker. Han får gården på fötter och lockar dit sommargäster.

Hemsöborna har premiär på midsommardagen och spelas till den sista augusti.

Teater Västanås konstnärlige ledare Leif Stinnerbom regisserar som brukligt.

– Vi möttes för tio år sedan på ett teaterseminarium på Grönland och fann varandra i vår längtan efter att söka nya vägar inom teatern, förklarar Rolf Lydahl. Jag tycker Leif Stinnerbom är modig som satsar på en teaterform som går helt på tvärs mot den rådande Noréntrenden inom svensk teater.

Rolf Lydahl använder gärna ord som underbart och fantastiskt när han talar teater. Han betonar att mindre än hundra procent är för lite att satsa. Det finns en rastlöshet i hans kropp som ville han upp och göra teater där på studs i hotellbaren.

– Jag har svårt att sitta still, medger han. När jag inte jobbar tränar jag, allt från aerobics till styrka. Nu när vädret är så härligt joggar eller cyklar jag också.

Att vara i god fysisk form är nödvändigt för att klara av Teater Västanås produktioner. Trots att Rolf Lydahl är så vältränad var han ”helt nermald” efter den långa spelperioden som Nils Holgersson. Uppsättningen turnérade riket runt i ett magnifikt tält.

Betydligt lugnare tempo var det i den udda TV-serien Järnvägshotellet som sändes tidigt i våras. Rolf Lydahl spelade huvudrollen – en enveten kriminalpolis som utredde ett mord på en hotellgäst samtidigt som hans äktenskap föll isär. Kritikerna rosade hans rollprestation och folk han inte hört av på länge, även gamla skolkamrater, ringde och gratulerade.

– Järnvägshotellet var verkligen en positiv upplevelse och det var djärvt av regissör Ella Lemhagen att anförtro mig huvudrollen, säger han. Jag är ju ett okänt ansikte, även om jag gjort småroller på TV och film.

Att teatern blev Rolf Lydahls stora intresse redan som ung grabb hemma i Ystad beror på tillfälligheter. Han var dålig på fotboll, sökte bekräftelse på annat håll och fann den inom amatörteatern.

–Den första riktiga skådespelare jag mötte var Bror Tommy Borgström och genom hans försorg fick jag vara med i revyer på Ystads teater. Han peppade mig också att söka till scenskolan.

Efter utbildningen fick Rolf Lydahl jobb på välrenommerade Teater Västmanland. Från teatertiden i Västerås framhåller han gärna den satsning på en barn- och ungdomsensemble, Sigurdteatern, som han var med och drev igenom. Tangokabarén Dårarnas afton, som han gjorde med pianisten och dragspelaren Bjarne Löwdin, ligger honom också varmt om hjärtat.

”Är du galen?” undrade kollegor när han 1997 sa upp sin fasta tjänst på teatern för en osäker frilanstillvaro. Men rollerna har trillat in och kommer det inga bra erbjudanden drar han igång egna projekt.

– Att utforska och improvisera fram ett drama i samarbete med andra är fantastiskt. Men det är kontakten med publiken som är det optimala. När allt stämmer är det som ett kärleksmöte, säger han.

Ämnen: Kultur
Rolf Lydahl
Föddes i Ystad för 44 år sedan. Började tidigt medverka i revyer i hemstaden. Jobbade efter scenskolan vid Teater Västmanland. Har spelat sommarteater i Berättarladan i Rottneros i Värmland under flera år med Teater Västanå. Sommarens föreställning Hemsöborna har premiär på midsommardagen.
Bli den första att tycka till!
POLISENNyhetVäntetiden för att få ett vapentillstånd kan vara upp till fyra månader beroende på var i landet man bor. Polisens handläggare beskriver en stressig arbetsmiljö, som kan påverka rättssäkerheten i besluten, enligt myndighetens internrevision. ”Man kan väl säga att man får göra rätt för lönen”, säger handläggaren och ST-medlemmen Yvonne Nordström till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn anställd på Arbetsförmedlingen får en varning för att ha använt arbetsgivarens parkeringstillstånd privat. Den anställde har uppgett att tillståndet köptes av en okänd man och att han inte visste att det tillhörde myndigheten.
HÖGSKOLANNyhetStockholms universitets julbord för personalen kostade sammanlagt nästan 2,2 miljoner kronor 2018. Nu har förvaltningsrätten dömt universitetet till att betala 160 000 kronor i böter för felaktig upphandling.
SCBNyhetDen externa leverantör som samlar in data till SCBs arbetslöshetsstatistik har gjort fel som inneburit att ökningen av arbetslösheten överdrivits. ”Vi har identifierat att det är i den indatan som problemet ligger”, säger John Kling, enhetschef på SCB, till Publikt.
REGERINGENNyhetOmlokalisering av myndigheter, inrättande av fler servicekontor och utveckling av tillitsbaserad styrning i staten. Det är ansvarsområden som hamnar på nya civilministern Lena Mickos, S, bord. ”Jag har haft mycket att göra med staten i mina tidigare roller”, säger hon till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn man som nyligen dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest bör bli av med jobbet, skriver Arbetsförmedlingen i en anmälan till personalansvarsnämnden.
SäkerhetsriskerNyhetRättssäkerheten för de personer som av Säpo utpekas som säkerhetshot ifrågasätts i en granskning som Sveriges Radios Ekot gjort. Varken de anklagade, deras juridiska ombud eller de myndigheter som ska döma får ta del av hela bevisningen.
LÖNERNyhetDe tio bäst betalda cheferna för statens bolag har alla mer än dubbelt så hög lön som den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång. Vattenfalls vd Magnus Hall har 1 125 037 kronor i månaden, vilket är mer än sex gånger så mycket som Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tjänar.
rättsväsendetNyhetInte en enda gång har en person lyckats få rätt efter överklagan när Säkerhetspolisen, Säpo, beslutat att personen utgör ett säkerhetshot. Det visar en genomgång som Ekot gjort kring lagen om särskild utlänningskontroll.
MigrationsverketNyhetTusentals överklaganden av beslut från Migrationsverket ligger i landets förvaltningsdomstolar. Striden handlar om statens ersättningar till kommunerna för kostnader för nyanlända.
VälfärdsbrottNyhetBidragsbrott och brott mot välfärdssystemen begås ofta av organiserad brottslighet. Den är komplex och svår att bekämpa, enligt en rapport om den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetST stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen sedan myndigheten avskedat en medlem som lider av långvarig psykisk ohälsa och åtalsanmält hen för fusk med tidrapportering. ST menar att det saknas skäl för uppsägning. ”Arbetsgivaren bör kontrollera varför någon med en känd diagnos inte dyker upp”, säger förbundets jurist Joakim Lindqvist.
ArbetsförmedlingenNyhetFackförbundet ST JO-anmäler Arbetsförmedlingen. Besluten att lägga ner 132 lokalkontor fattades inte på rätt nivå, hävdar facket. "Det här har inte gått rätt till", säger Fredrik Andersson, STs avdelningsordförande på myndigheten.
TRANSPORTSTYRELSENNyhetTransportstyrelsen måste spara pengar och har satt stopp för konferenser, vidareutbildningar och rekrytering. ”Av det vi har hört hittills tror de inte på uppsägningar, men däremot blir det svårt att ersätta dem som slutar”, säger STs avdelningsordförande Anna Malmborg till Publikt.
KriminalvårdenNyhetI samband med onsdagens posthantering fick två medarbetare på Skänningeanstalten någon slags vitt pulver på sig. Ingen skadades och situationen stabil, enligt anstaltens chef Johan Molinder.
AvtalsrörelseNyhetLöneökningar på 3,5 procent årligen är en lämplig nivå mot bakgrund av inflationsmålet, förutsatt att produktivitetstillväxten återgår till normala nivåer. Det förordar statliga Konjunkturinstitutet, KI, i årets lönebildningsrapport.
ArbetsrättNyhetArbetsgivare inom vissa yrkesområden, däribland flera myndigheter, ska få utökade möjligheter att begära utdrag ur belastningsregistret, föreslår en statlig utredning. Det kan gälla arbetstagare eller uppdragstagare som tillfälligt är på myndigheten. Förslaget välkomnas av flera remissinstanser, som dock också reser vissa frågetecken.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMånga myndigheter har föråldrade it-system. Dessutom arbetar varken regering eller myndigheter tillräckligt hårt för att göra någonting åt problemen som det medför, skriver Riksrevisionen efter en granskning.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kriminalvården, sedan en kvinnlig intagen vid häktet i Uppsala i samband med en abort eskorterats av en manlig kriminalvårdare.
JämställdhetNyhetSverige är det mest jämställda landet i EU, enligt en kartläggning som genomförts av European Institute for Gender Equality, EIGE. Samtliga EUs medlemsländer har ingått i kartläggningen.
ArbetsförmedlingNyhetNär lagen om allmän platsanmälan upphävdes 2007 minskade antalet anmälda lediga jobb till Arbetsförmedlingen med 8-18 procent. Staten är fortfarande skyldig att anmäla lediga platser.
TransportstyrelsenNyhetTvå fartygsinspektörer på Transportstyrelsen bjöds på en trerättersmiddag i samband med en inspektion. Nu döms inspektörerna och befälhavaren på fartyget till dagsböter för tagande respektive givande av muta.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter har ökat sina lokalytor och hyreskostnader i Stockholmsområdet mellan 2017 och 2018, enligt en analys från Ekonomistyrningsverket, ESV. Ökningen bedöms fortsätta till och med 2020.
TEKNISKA MUSEETNyhetUnder en inspektionsrunda på ett antal av landets museibutiker upptäckte Kemikalieinspektionen att Tekniska museet sålde en nyckelring och en usb-laddare som innehåller cancerframkallande ämnen. Nu åtalsanmäls museet.
STATSFÖRVALTNINGNyhetSju myndigheter med uppdrag inom analys och utvärdering ska slås ihop, föreslår en statlig utredning. Men förslaget möts av kritik från berörda myndigheter, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetTillitsdelegationen vill ge Arbetsgivarverket ett tydligt uppdrag att, med stöd av Statskontoret och ESV, stödja myndigheternas arbete med att utveckla tillitsbaserad styrning och ledning inom staten.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMyndigheter varnar för att möjligheten att väcka dröjsmålstalan om väntetiden på ett beslut blir längre än sex månader kan leda till ännu längre väntetider, rapporterar SVT. Ett exempel är medborgarskapsärenden.
ArbetsmiljöNyhetOffentliganställda ­känner större engagemang i sitt arbete än privatanställda, och kvinnor gör det i ännu högre utsträckning än män, enligt en studie från det finländska Arbetshälsoinstitutet och det belgiska universitetet KU Leuven.
StatsförvaltningNyhetArbetet med jämställdhetsintegrering inom de statliga myndigheterna ska fortsätta. Regeringens argument anser att det är en rättvisefråga, men också att det handlar om kvalitet och träffsäkerhet i offentlig verksamhet.
STATSFÖRVALTNINGNyhet17 av 26 tillfrågade myndigheter är skeptiska till regeringens förslag om att de ska bli tvungna att ansluta sig till vissa av Statens servicecenters ekonomitjänster. Flera myndigheter tror att det skulle leda till minskad effektivitet och ökade kostnader för administration, i stället för det omvända.
Debatt: StatsförvaltningenNyhetDe statliga myndigheterna har ett krav på sig att ständigt effektivisera sin verksamhet – men det system som är tänkt att öka produktiviteten leder till ständigt ökad arbetsbelastning för medarbetarna och borde skrotas, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i en debattartikel i Publikt.