Annons:
kultur
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

”...som ett kärleksmöte”

Att kalla Rolf Lydahl skådespelare räcker inte, han är även sång- och dansman. På meritlistan finns såväl en vilt dansant Gösta Berling som tangokabaré och polisen Haglund i TV-serien ”Järnvägshotellet”. I sommar gör han Carlsson i ”Hemsöborna” i Berättarladan i Rottneros. En svindlande vacker teaterscen.

Rolf Lydahl sveper in på hotellet i värmländska Sunne i träningskläder, med en nyanlagd Carlsson-mustasch och leende klarblå ögon. Trots att han repeterat hela dagen märks ingen trötthet. Energiskt tar han itu med intervjun, samtidigt närmast stjälper han i sig en cocacola. En dylik törst känner Rolf Lydahl också inför skådespelaryrket.

– Det är så mycket jag vill hinna med att göra och jag har lagt mig vinn om att pröva vitt skilda uppgifter, säger han. Om jag blir bra på en massa saker som hör till mitt yrke, tror jag att de befruktar varandra. Det ligger också en glädje i att kunna vara flexibel.

Mångsidighet präglar också Teater Västanå som iscensätter Hemsöborna. I deras teaterform förhöjs berättandet av dans – ofta den farligt svängande polskan – kraftfull knätofsbefriad folkmusik, cirkusakrobatiska inslag och bländande sköna kostymer. Berättarladan vid Frykens strand, en rymdmässigt nästan sakral byggnad, är en upplevelse i sig.

Rolf Lydahl har blivit något av Teater Västanås ”leading actor”. Han har gjort huvudrollerna i storsatsningarna Nils Holgersson och Gösta Berlings saga och i sommar axlar han ännu en huvudroll – drängen Carlsson som kom just från Värmland. Sällskap på scenen får han bland annat av Lena-Pia Bernhardsson som Madam Flod och Jakob Hultcrantz Hansson som Gusten.

Intresset för sommarteatern i Berättarladan har bara växt. Gösta Berlings saga var en jättesuccé både publik- och kritikmässigt sett. Recensenter skrev lyriskt om ”en upplevelse för alla sinnen” och ”rena underverket” och Rolf Lydahls insats hyllades speciellt. Föreställningen spelades två år i rad, senast förra sommaren, och allt var utsålt. Totalt räknade man in 30 000 besökare!

– Generellt är det svårt att locka folk till teatern, då känns det stort att få dem att vallfärda till en teaterlokal långt ute på landet, säger han. Att det gått så bra tidigare är dock ingen garanti för fortsatt framgång. Sin publik måste man förtjäna på nytt varje gång.

Rolf Lydahl hävdar också att det är ett vågspel att ta sig an en så folkkär berättelse som Hemsöborna.

– Många har bilder på näthinnan av hur denna historia ”ska vara”- inte minst från TV-serien med Allan Edwall och Sif Ruud i huvudrollerna. Strindbergs drama beskrivs också ofta som rätt komiskt. Men det är en tragedi. När Carlsson anländer till Madam Flods gård är den i oerhört förfall. Hon satsar allt på ett kort och råkar dessutom kära ned sig i Carlsson. Han skinnar henne på allt hon äger och så är det barnet som dör…

Carlsson – mannen som far fram likt ett yrväder med de isolerade skärgårdsborna – karakteriserar Rolf Lydahl som en levnadskonstnär.

– Han kan läsa av människor, inrättar sig efter situationen och ser till att själv få vinning av den. Samtidigt får man inte glömma att han gör bra saker. Han får gården på fötter och lockar dit sommargäster.

Hemsöborna har premiär på midsommardagen och spelas till den sista augusti.

Teater Västanås konstnärlige ledare Leif Stinnerbom regisserar som brukligt.

– Vi möttes för tio år sedan på ett teaterseminarium på Grönland och fann varandra i vår längtan efter att söka nya vägar inom teatern, förklarar Rolf Lydahl. Jag tycker Leif Stinnerbom är modig som satsar på en teaterform som går helt på tvärs mot den rådande Noréntrenden inom svensk teater.

Rolf Lydahl använder gärna ord som underbart och fantastiskt när han talar teater. Han betonar att mindre än hundra procent är för lite att satsa. Det finns en rastlöshet i hans kropp som ville han upp och göra teater där på studs i hotellbaren.

– Jag har svårt att sitta still, medger han. När jag inte jobbar tränar jag, allt från aerobics till styrka. Nu när vädret är så härligt joggar eller cyklar jag också.

Att vara i god fysisk form är nödvändigt för att klara av Teater Västanås produktioner. Trots att Rolf Lydahl är så vältränad var han ”helt nermald” efter den långa spelperioden som Nils Holgersson. Uppsättningen turnérade riket runt i ett magnifikt tält.

Betydligt lugnare tempo var det i den udda TV-serien Järnvägshotellet som sändes tidigt i våras. Rolf Lydahl spelade huvudrollen – en enveten kriminalpolis som utredde ett mord på en hotellgäst samtidigt som hans äktenskap föll isär. Kritikerna rosade hans rollprestation och folk han inte hört av på länge, även gamla skolkamrater, ringde och gratulerade.

– Järnvägshotellet var verkligen en positiv upplevelse och det var djärvt av regissör Ella Lemhagen att anförtro mig huvudrollen, säger han. Jag är ju ett okänt ansikte, även om jag gjort småroller på TV och film.

Att teatern blev Rolf Lydahls stora intresse redan som ung grabb hemma i Ystad beror på tillfälligheter. Han var dålig på fotboll, sökte bekräftelse på annat håll och fann den inom amatörteatern.

–Den första riktiga skådespelare jag mötte var Bror Tommy Borgström och genom hans försorg fick jag vara med i revyer på Ystads teater. Han peppade mig också att söka till scenskolan.

Efter utbildningen fick Rolf Lydahl jobb på välrenommerade Teater Västmanland. Från teatertiden i Västerås framhåller han gärna den satsning på en barn- och ungdomsensemble, Sigurdteatern, som han var med och drev igenom. Tangokabarén Dårarnas afton, som han gjorde med pianisten och dragspelaren Bjarne Löwdin, ligger honom också varmt om hjärtat.

”Är du galen?” undrade kollegor när han 1997 sa upp sin fasta tjänst på teatern för en osäker frilanstillvaro. Men rollerna har trillat in och kommer det inga bra erbjudanden drar han igång egna projekt.

– Att utforska och improvisera fram ett drama i samarbete med andra är fantastiskt. Men det är kontakten med publiken som är det optimala. När allt stämmer är det som ett kärleksmöte, säger han.

Ämnen: Kultur
Rolf Lydahl
Föddes i Ystad för 44 år sedan. Började tidigt medverka i revyer i hemstaden. Jobbade efter scenskolan vid Teater Västmanland. Har spelat sommarteater i Berättarladan i Rottneros i Värmland under flera år med Teater Västanå. Sommarens föreställning Hemsöborna har premiär på midsommardagen.
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.