Sömnsvårigheter och sjukskrivningar ökar bland kvinnor

OHÄLSA2003-07-29

Ohälsan slår värst mot människor som arbetar hårt, har höga arbetskrav på sig eller liten kontroll över sitt arbete. Särskilt drabbade är högutbildade kvinnor i TCO.

I en rapport som presenteras inom kort redovisar TCO följande facit över 1990-talet:

  • Kvinnors sömnsvårigheter har ökat från 15 till 25 procent. Andelen kvinnor som är kroppsligt uttröttade och/eller har ont i nacke och rygg har ökat från 30 till 40 procent. Bland män är utvecklingen likartad, förutom att smärtor och uttröttning inte är lika vanliga.
  • Sjukskrivning på grund av arbetsrelaterade besvär har ökat bland kvinnliga TCO-medlemmar sedan 1995. Särskilt höga är siffrorna bland medlemmar i ST, Lärarförbundet, Vårdfacket och SKTF. Bland män är sådana sjukskrivningar betydligt mindre vanliga.
  • Varannan TCO-are går minst två gånger om året till jobbet fast de är sjuka.
  • 15 procent av kvinnorna och 10 procent av männen har ändrat sina arbetsuppgifter det senaste året av hälsoskäl. Ytterligare 25 procent har allvarligt funderat på att göra det.
  • Tillfälliga anställningar har blivit vanligare både bland kvinnor och män.
  • Nära var tredje TCO-kvinna arbetar övertid varje vecka. Män arbetar mer övertid än kvinnor, men andelen har varit ganska stabil under 90-talet.

Men vilka arbetsförhållanden ger utslag i form av ohälsa? Ett svar är att de kvinnor och män som arbetar mest också har mest besvär.

Det går att ringa in en grupp som arbetar heltid plus övertid, hoppar över lunchen och tar med jobb hem minst en gång i veckan. Bland TCO-kvinnor hade den gruppen ökat från 20 till 25 procent under 1990-talet. Typiskt för dem är smärtor, svårigheter att sova och koppla av, och olust när man går till jobbet.

Ett annat svar är att hälsan beror på arbetskraven och den kontroll man har över sin arbetssituation.

Sedan tidigare vet man att den som har ett så kallat anspänt jobb, en kombination av höga krav och låg egenkontroll, är mer utsatt för sjukdom och besvär än genomsnittet. Så ser det också ut bland TCOs medlemmar.

Men undersökningen visar också ett relativt nytt fenomen: de som har höga arbetskrav men god kontroll över sitt arbete, ”aktiva jobb”, har lika hög besvärsfrekvens som de med anspända arbeten.

– Det har nog att göra med att arbetsbelastningen är för hög i förhållande till resurserna, säger Ulrika Hagström på TCO. Det räcker kanske inte att man jobbar över en dag då och då, utan man måste kanske göra det ganska ofta. Det klarar man en period, men inte i längden.

Under 1990-talet har dessa typer av arbeten blivit vanligare. Både kvinnor och män har upplevt ökade arbetskrav.

Men betydligt fler kvinnor har därtill en arbetssituation som de i liten utsträckning kan kontrollera. Var tredje kvinna har ett sådant jobb, mot var femte man. I åldern 50+ är det dubbelt så många kvinnor som män som har anspända arbeten.

Särskilt utsatta är TCO-kvinnor med akademisk utbildning. Denna grupp har en klart större andel med höga krav, liten kontroll, hög anspänning och dåligt stöd. Statistiskt sett är högre utbildning en riskfaktor för kvinnor inom TCO-förbunden, konstaterar Ulrika Hagström.

TCO-rapporten pekar ut ytterligare ett ohälsosamband: De som saknar stöd från chef och arbetskamrater har mer besvär och större sjukfrånvaro, liksom de som befinner sig på arbetsplatser med ”lågt i tak” – där man drar sig för att framföra kritik.
Var femte TCO-are anger att hon eller han drar sig för att föra fram kritik på arbetsplatsen.

TCO har bearbetat uppgifter från SCBs återkommande arbetsmiljöundersökningar och besvärsundersökningar. På flera punkter har den negativa utvecklingen accelererat under 1990-talet, för att därefter stanna upp eller gå tillbaka något. Det gäller exempelvis tidsbegränsade anställningar, arbeten med hög anspänning och vissa besvär som människor kopplar till sitt arbete.

– Vi tror att man blivit mer medveten om att det är viktigt att göra något åt sjukfrånvaron, säger Ulrika Hagström.

– De anställda förstår att man måste säga ifrån när man inte klarar mer, och även cheferna är mer uppmärksamma på problemet.

Fakta i korthet

Kvinnors sömnsvårigheter har ökat.

  • Sjukskrivning som hör ihop med arbetet har ökat bland kvinnliga TCO-medlemmar.
  • En av två TCO-are går till jobbet minst två gånger fast de är sjuka.
  • Ändrade arbetsuppgifter av hälsoskäl är mer än dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män.
  • Tillfälliga anställningar har blivit vanligare.

RFV-rapport med liknande resultat
I en nyutkommen rapport gör Riksförsäkringsverket, RFV, liknande iakttagelser som TCO: Särskilt stora hälsorisker finns i jobb med höga krav, låg kontroll och dåligt socialt stöd. Men också aktiva jobb – med höga krav och hög egenkontroll – ökar risken för långa sjukskrivningar, särskilt bland kvinnor.

Dåliga psykosociala arbetsmiljöer är är en viktig faktor när 90-talets sjukskrivningsvåg ska förklaras, konstaterar RFV.

Andra riskfaktorer är stigande ålder (mest för män), kommunal anställning, ekonomiska problem, rökning (för kvinnor) och utsatthet för mobbning. Däremot tycks pressande familjeförhållanden och svåra livshändelser sällan leda till långa sjukskrivningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA