Splittring i regionfrågan

REGIONER2008-05-28

Moderaterna vill bromsa bildandet av nya regioner. Men partikamraten Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill ha förändring nu.

Trots den tydliga viljeyttring om bildande av regioner som regeringens samordnare Jan-Åke Björklund redovisat vill moderaterna centralt inte genomföra några förändringar före valet 2010. Moderaternas partisekreterare Per Schlingman sade, efter att rapporten om regionkommunerna presenterats, att väljarna först måste säga sitt i allmänna val.

Men i åtskilliga av de nya regioner som kommuner och landsting vill bilda står moderaterna lokalt bakom förslagen. Och SKLs ordförande Anders Knape tycker att det är hög tid att visa att man tänkert släppa fram dem som vill gå vidare i processen:

– Låt nu dem som vill bilda regioner! Om vi väntar för länge riskerar vi att fastna i en samhällsorganisation som är anpassad till 1600-talet, säger han i ett pressmeddelande.

För demokratins skull bör man nu utnyttja den beslutsamhet och beredskap som finns inom alla partier för att gå vidare i processen, anser Anders Knape.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA