Splittring, konkurs och fackliga fusioner

FÖRDJUPNING: FINLAND2005-12-01

Den finska fackföreningsrörelsen – både för arbetare och tjänstemän – har haft sina upp- och nedgångar.
Inom FFC, finska LO, ledde politiska motsättningar i slutet av 1950-talet till att centralorganisationen delades i två konkurrerande organisationer. Inom flera branscher startades dessutom parallella fackförbund.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Denna period varade i ungefär tio år. Därefter inleddes »helandets tid« då man enades om att åter bilda en centralorganisation. Vid mitten av 1970-talet hade även de konkurrerande branschförbunden slagits ihop. Senare har man, som i Sverige, bildat flera storförbund genom sammanslagningar.

Den senaste sammanslagningen skedde i år, i slutet av november, då kommun- och statsanställda inom FFC bildade JHL, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena. Det nya förbundet organiserar runt 230 000 anställda.

1992 gick tjänstemännens centralorganisation i Finland i konkurs. Bakom konkursen låg några misslyckade fastighetsaffärer. Så gott som samtliga tidigare medlemsförbund anslöt sig då till centralförbundet för de tekniska tjänstemännen, STTK. Där bildade statstjänstemannaförbunden en egen kartell, STTK-J, som i slutet av 2000 döptes om till Pardia.

Nog med fusioner!

Med sina 21 medlemsförbund och cirka 640 000 medlemmar är STTK idag den största centralorganisationen för tjänstemän. Så vill organisationens nyligen omvalde ordförande Mikko Mäenpää att det ska vara även framöver. Han säger därför bestämt nej till alla tänkbara fusionsplaner med akademikercentralen Akava och FFC:

– En sådan utveckling är inte aktuell. Däremot diskuterar vi gärna branschsamarbetets möjligheter.

STTKs största utmaning under den kommande kongressperioden är att lyckas med rekryteringen av nya medlemmar. Man ska också satsa på sina förtroendevalda för att förbättra det lokala fackliga arbetet. Jämställdhet, kompetensutveckling och ett familjevänligt arbetsliv är andra viktiga frågor.

Gärna mer samarbete, men inga sammanslagningar, säger Mikko Mäenpää, ordförande för de de finska tjänstemännens fackliga centralorganisation, STTK.<BR>Foto: Wilma Hurskainen
Gärna mer samarbete, men inga sammanslagningar, säger Mikko Mäenpää, ordförande för de de finska tjänstemännens fackliga centralorganisation, STTK.<BR>Foto: Wilma Hurskainen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA