Språkpris till Åklagarmyndigheten

FÖRVALTNING2013-05-06

Åklagarmyndigheten har fått Klarspråkskristallen 2013 för sitt arbete med att modernisera språket i gärningsbeskrivningarna – de beskrivningar av brotten som åklagare använder i sina åtal.

Åklagarmyndigheten har drivit projektet ”Ett modernare språk” sedan år 2010. Det har lett till att språket i åklagarnas beskrivningar har förnyats och förenklats. Målet har varit att både möta kravet på att texterna ska vara begripliga för vanliga människor, samtidigt som de ska vara juridiskt korrekta.

”Vi har lagt ned stor möda på att hitta ord och begrepp som inte påverkar den juridiska betydelsen, men som samtidigt är moderna och begripliga”, säger chefsåklagaren Agneta Isborn Lind i ett pressmeddelande.

Tidigare var många av de uttryck användes i gärningsbeskrivningarna hämtade från lagtexter. De hade en tydlig juridisk innebör, men kunde i många fall vara svåra att förstå. Under våren i år har de nya formuleringarna blivit tillgängliga för alla åklagare, i och med att nya mallar för gärningsbeskrivningar lades in i Åklagarmyndighetens ärendehanteringssystem.

Enligt juryns motivering får Åklagarmyndigheten Klarspråkskristallen för ett välorganiserat och föredömligt arbete med att utforma klara gärningsbeskrivningar:

”Arbetet har resulterat i moderniserade och förenklade malltexter inom ett svårt och angeläget område där juridisk korrekthet är en förutsättning samtidigt som kraven på begriplighet är mycket höga. Åklagarmyndigheten har lyckats förena dessa ibland motstridiga krav.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA