ST bör ta ställning för en hållbar utveckling i sin värdegrund

DEBATT: DEBATT2017-01-24

Om vi lägger principen om ett hållbart samhälle till vår värdegrund blir ST ett förbund som visar vägen för en nödvändig förändring, skriver Per-Inge Brodén, sius-konsulent och medlem i ST inom Arbetsförmedlingen.

Låt oss göra ST till en organisation som i sin värdegrund tar ställning för människans framtid på en planet med begränsade resurser. ST ska därför ta ställning för hållbar utveckling.

Hållbar utveckling innebär en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. ST ska bli ett förbund som visar att hållbar utveckling är en del av värdegrunden för demokratiska organisationer.

ST har i dag fem grundvärderingar: demokrati, solidaritet, trygghet i förändring, oberoende och arbetsplatsnära. Efter nästa kongress ska ST gå i bräschen för en sjätte värdering: att gröna hållbara samhällen ger framtida generationer en förutsättning för ett gott liv.

Vi ska visa att ett hållbart samhälle är viktigt. Förbundet har i sin verksamhet engagerat sig i satsningar på »klimatsmarta arbetsplatser«. När vi dessutom lägger principen om ett hållbart samhälle till vår värdegrund blir ST ett förbund som visar vägen för en nödvändig förändring.

När det gäller hållbar utveckling har vi en del att göra även i Sverige. Sverige är inte sämst i klassen, men vi lever inte i samklang med världens tillgångar. Enligt Världsnaturfonden WWF skulle det krävas 3,7 planeter om alla människor i hela världen levde som vi.

Det blir ännu mer inspirerande att vara medlem i ett ST som i sin värdegrund visar att det är nödvändigt med en hållbar utveckling!

Per-Inge Brodén, sius-konsulent och medlem i ST inom Arbetsförmedlingen.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA