Annons:
Kriminalvård
Nyhet
0 kommentarerTyck till!

ST försvarar Kriminalvårdens resor

Medarbetare vid Kriminalvårdens transporttjänst har bott på lyxhotell och åker business class, rapporterar Sveriges Radio. Thomas Bergman, ST-företrädare inom transporttjänsten, säger att en förklaring kan vara att det inte alltid finns säkerhetsklassade budgethotell.

Varje år genomför Kriminalvårdens transporttjänst omkring 5 000 utrikestransporter. Det handlar dels om intagna som ska utvisas efter avtjänat straff - eller som ska avtjäna straff i utlandet, dels om avvisningar eller utvisningar som Kriminalvården utför åt Migrationsverket.

Enligt Sveriges Radios Kaliber, som utfört granskningen, kostade dessa resor över 240 miljoner kronor 2013. Det är drygt 20 miljoner mer än året innan, trots att antalet transporterade var färre.

Kaliber har granskat de utvisningsresor som helt eller delvis genomförts med inhyrda flygplan de senaste åren. Reportrarna har hittat ett åttiotal resor där personalen stannat på en ort på vägen hem i två eller ibland tre nätter.

Enligt Kaliber är det inte i enlighet med avtal. Att åka vidare till en ”vilo-ort” är snarare en praxis som utvecklats. Exempelvis tillbringades tre nätter i Dubai efter en utvisning till Kabul.

− I vissa av de länder som transporttjänsten åker till går det inte att sova kvar, Afghanistan är ett sådant. Då måste man åka till annan ort och vila. Och på vissa orter kanske det inte ens finns ett säkerhetsklassat budgethotell, säger Thomas Bergman, regionansvarig för ST, som är noga med att säga att han inte har läst allt som Kaliber presenterar och därför inte har alla fakta.

Men, säger han, personalen har rätt att vila. Det är inte ovanligt att de jobbar 30 timmar i sträck.

− Du har rätt till elva timmars vila per dygn. Har du då jobbat 23 timmar på raken, får du efter 13 timmar rätt till elva timmars vila och därefter två timmars vila per arbetad timme. Efter 23 timmar har du alltså rätt till 31 timmars vila.

Sveriges Radio rapporterar också att personalen alltid får flyga business class hem om de vill, vid resor över tre timmar.

Thomas Bergman tycker att det i de flesta fall är rimligt eftersom det inte är tjänsteresor det handlar om. Han konstaterar att det handlar om personer som har resande som jobb och reser hela veckorna. De hinner knappast vila som den som vistas eller sover hemma. Och att åka ekonomiklass innebär många nackdelar.

− Det handlar om reglerna kring när man måste checka in, rätt till biljett och hela paketet. Det blir dubbelt så jobbigt att åka ekonomiklass, inte bara för att man får sämre stolar och mindre plats.

Samtidigt, säger han, har ST drivit på i flera år för att se över det avtal som finns, som är sedan 1996.

− Det är luddigt och gammalt, vi behöver ett nytt.

Claes Nöjd, ställföreträdande chef för transporttjänsten, säger att personalavdelningen har i uppdrag att förhandla fram ett nytt modernare avtal för transporttjänsten. Han kan i dagsläget inte uttala sig om de enskilda hotell eller resor som Kaliber tagit upp varit rimliga eller inte.

− Vi väljer hotell i första hand utifrån säkerhetsfaktorn, vilket land det handlar om. Vi tar också hänsyn till att hotellet ger förutsättningar för vila och har avbokningsmöjligheter, då vi har hundratals avbokningar per år.Men finns det inte fullgoda skäl till specifika val av hotell och val av resor så är det fullständigt oacceptabelt att bo eller resa dyrare än vad situationen kräver.

Han säger att internrevisionen tagit upp vissa brister.

− En av dem är att vi ska ha god kostnadskontroll i samverkan med de andra berörda myndigheterna och det jobbar vi med.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.