ST frias av Stockholms tingsrätt

ST2019-02-13

ST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.

Målet gäller en kvinna som tidigare arbetat vid Åklagarmyndigheten som så kallad paralegal, ett slags juristassistent.

Enligt stämningsansökan, som kom in till tingsrätten i oktober 2017, skulle en av STs förtroendevalda fackliga företrädare agerat felaktigt i samband med ett möte med arbetsgivaren i september 2011. Bland annat borde ST-företrädaren ha begärt betänketid innan kvinnan sade upp sig, menar juristassistentens advokat.

Arbetsgivaren hade då vid fyra tidigare möten under 2011 framfört till den anställda kvinnan att hon inte klarade av sina arbetsuppgifter.

ST har å sin sida hävdat att förbundets förtroendevalda inte agerade som ombud, utan deltog på mötet som stöd för kvinnan.

Tingsrätten konstaterar också i domen att det är ”ostridigt” att det inte varit fråga om en mbl- eller las-förhandling.

Det tingsrätten har prövat är om parterna har haft ett avtal där ST haft i uppdrag att företräda juristassistenten vid det aktuella mötet.

Men enligt domen visar utredningen att varken juristassistenten eller STs förtroendevalda lämnat några uppgifter som talar för att STs företrädare muntligen eller skriftligen hade åtagit sig att rättsligt bistå den anställda under mötet. Inte heller förekom någon rådgivning under mötet eller överläggningen, skriver Stockholms tingsrätt.

Juristassistenten och hennes ombud har således inte bevisat att det funnits något uppdragsavtal mellan henne och ST, konstaterar tingsrätten avslutningsvis.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA