ST inom Postnord kritiskt till utredningsförslag

POSTNORD2016-04-08

95 procent av breven ska delas ut inom två arbetsdagar. Pristaket för portot behålls. Det föreslår regeringens utredare Kristina Jonäng i dag på Dagens Nyheters debattsida. ST är kritiskt och skulle gärna se en friare prisreglering.

Varje år delas ungefär 2,4 miljarder brev ut. Men antalet skickade brev inom Sverige har minskat med 30 procent sedan år 2000. Prognoser pekar på att den trenden kommer att fortsätta.  

Regeringen har därför gett en Kristina Jonäng i uppdrag att utreda hur man ska säkra brevet som kanal för kommunikation i hela landet.

Hon föreslår dels att kravet på att brev ska delas ut redan nästa dag slopas, dels att pristaket för brev ska behållas. I dag regleras priset av en lag som gör att Postnord inte får höja portot som företaget vill utan att prisförändringar ska följa Konsumentprisindex. I debattartikeln nämner dock utredaren att pristaket ska bli mer flexibelt genom att hänsyn ska tas till hur kostnaderna förändras vid volymförändringar.

Kristofer Björklund, vice ordförande för ST inom Postnord är besviken och hade hellre sett en friare prisreglering. 

– Postnord har krav på att ha utdelning även i områden där det inte bär sig och bolaget behöver kunna få in pengar för att kompensera för det, säger han.

Han tycker att det är för tidigt att uttala sig om det nya målet om att 95 procent av breven ska komma fram inom två arbetsdagar

– Men det kan leda till en att övertaligheten ökar på sikt när man ändrar på leveranskraven.  

I dag är det krav på att 85 procent av breven ska komma fram nästa dag och att 97 procent av breven ska komma fram inom tre arbetsdagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA