ST kräver granskning av fackliga utköp

FÖRDJUPNING2003-12-08

STs avdelning inom SiS kräver att arbetsgivaren gör en genomlysande utredning om huruvida fackliga företrädare köps ut på grund av sitt fackliga engagemang.

– Det har antytts i debatten, och det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger ST-SiS ordförande Janne Berglind. Problemet är att det inte finns uppgifter om varför folk fått till exempel avgångsvederlag.

Debatten på Statstjänstemannens debattsidor har dock gett en alltför svart bild av arbetsförhållandena på SiS-hemmen, anser han. På många institutioner fungerar relationerna mellan ledning och personal och fack mycket bra.

SiS interna tillsyn håller också en hög kvalitet, menar han. Sämre är det med uppföljningen av tillsynsrapporterna.

– Där skulle man kunna vara tydligare och visa vad man gjort åt de problem man noterat.
Både SiS högsta ledning och facket ser lokala samverkansavtal som en kungsväg när det gäller att hantera arbetsmiljöfrågor och problem.

– På vissa ställen kommer det att gå lätt, på andra får man kanske börja från början och förklara hur medbestämmandelagen fungerar, säger Janne Berglind.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA