Annons:
Arbetsförmedlingen
Nyhet
AVLeif HolmkvistLinda Kling0 kommentarerTyck till!

ST kritiskt till att anlita ifrågasatt konsult

Arbetsförmedlingens avtal med det omstridda konsultföretaget Gaia löpte ut 24 juni. Men sedan dess har bolaget fortsatt att leverera tjänster och fakturerat över en miljon kronor. »Vi trodde samarbetet var avslutat«, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
Fredrik Andersson.Bild:Mats Erlandsson

I juni 2014 vann företaget Gaia Leader­ship Arbetsförmedlingens upphandling av managementkonsulter. Inom ramen för Arbetsförmedlingens o­m­organisation, »förnyelseresan«, har Gaia haft omfattande uppdrag med att utbilda chefer, coacha ledningen och ge chefer managementstöd.

Sommaren 2017 rapporterade Dagens Industri att Gaia under tre år skickat 695 fakturor till Arbetsförmedlingen till ett värde av 114 miljoner kronor, varav flertalet utan timspecifikation.

I granskningen framkom också att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg varit på midsommarfest och kräftskiva hos Gaias grundare Micael Mathsson.

Konsultföretagets metoder har kritiserats av deltagare för att vara »flummiga« och »new age-baserade«. ST tog upp frågan med ledningen och fick våren 2017 besked om att Gaia skulle fasas ut. Men avtalet förlängdes med ett år och löpte ut först 24 juni i år. Samma dag gjorde Arbetsförmedlingen flera beställningar av tjänster. Gaia har under sommaren och hösten fortsatt att arbeta med dessa och andra tidigare beställda uppdrag.

– Det känns väldigt märkligt. Först skulle Gaia inte vara kvar alls efter midsommar. Sedan fick vi besked om att de skulle vara utfasade i september, men det fortsätter att ticka på, säger Fredrik Andersson, STs ordförande på Arbetsförmedlingen.

Han säger att facket inte fått någon information från arbetsgivaren om att Gaia är kvar.

Publikt har gått igenom alla fakturor som Gaia skickat till Arbetsförmedlingen från 1 juli till 30 november. Den sammanlagda summan uppgår till 1 094 630 kronor inklusive moms.

Beloppet får Fredrik Andersson att reagera:

– Det är en väldig massa pengar i ett läge när vi har en mycket snäv budget. Det är också anmärkningsvärt med tanke på att det finns så mycket kritik mot Gaia.

Men Arbetsförmedlingens HR-direk­tör, Lena Hadad, som tillträdde i juni i år, säger att summan minskat markant och bedömer att den är rimlig sett till myndighetens storlek. Att Gaia har fortsatt att leverera tjänster trots att avtalet gått ut är inget konstigt, menar hon.

– Behovet dyker inte upp planerat, och tjänster som är beställda precis innan avtalet gått ut vill man slutföra. Det är kutym.

Det har riktats en hel del kritik mot Gaia, varför har ni ändå fortsatt samarbetet?

– Några centrala övergripande insatser har inte pågått under min tid, utan det är behovsanpassade och skräddarsydda utvecklingsinsatser och chefsstöd som beställts.

Hon kan inte säga något exakt datum för när Gaia kommer att vara helt utfasade.

– Min bedömning är att några enstaka leveranser kan skvalpa över efter nyår.

Bli den första att tycka till!
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anser inte att myndigheten har brutit mot lagen. Det framkom vid en utfrågning i riksdagens näringsutskott på torsdagen, rapporterar Ekot.
HögskolanNyhetDe tre huvudåtalade i rättegången om fusk i samband med högskoleprov har dömts till fängelse i mellan tre och ett halvt och sex år. Ytterligare sex personer har dömts för medverkan i fuskandet.
MigrationsverketNyhetAv de 11 745 ungdomar som i fjol ansökte om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen har mer än 5 200 personer fått bifall, enligt Migrationsverket.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
StatsförvaltningNyhetRiksdagen har röstat igenom Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som regeringspartierna S och MP har träffat med C och L innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
RegeringskanslietNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
ÖppenhetNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.