Chefstillsättningarna har kallats kompisrekryteringar av arga kritiker, uppger Dagens industri..
Bild: Ekobrottsmyndigheten
Chefstillsättningarna har kallats kompisrekryteringar av arga kritiker, uppger Dagens industri..

ST kritiskt till tjänstetillsättningar

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2019-01-21

I förra veckan avslöjade Dagens Industri att Ekobrottsmyndighetens generaldirektör har rekryterat tre höga chefer från sin förra arbetsplats. Kritiken från fack och medarbetare är hård. ST menar att tillsammans bildar rekryteringarna ett mönster.

Av:  Carl von Schéele

Efter att Monica Rodrigo tillträtt som generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten i mars förra året har hon inrättat nya tjänster som stabschef och kommunikationschef samt rekryterat en digitaliseringschef.

Tjänsterna har tillsatts med personer från Monica Rodrigos tidigare arbetsplats Rättsmedicinalverket, avslöjade Dagens Industri i förra veckan. De har kallats kompisrekryteringar av arga kritiker.

– Jag är orolig för att detta på sikt kan skada både Ekobrottsmyndigheten och hela statsapparaten. Det kan sprida bilden av att man måste känna någon om man ska göra karriär i staten och ge en felaktig syn av staten som arbetsgivare, säger Ylva Nilsson, STs avdelningsordförande på myndigheten.

Särskilt diskutabel är tillsättandet av kommunikationschef. När den nye chefen skulle presenteras på myndigheten undvek personalen på kommunikationsavdelningen att träffa henne, säger en källa till Publikt.

Enligt Dagens Industri ändrades också platsannonsen för hennes tjänst. I den första versionen var hon inte kvalificerad. Flera av de andra sökande hade bättre akademiska meriter. Där fanns också de med stor erfarenhet som kommunikationschefer på andra myndigheter.

– Man kan lätt få uppfattningen att det var en tjänst till en vän när man ser hur otroligt välmeriterade de andra sökande är, säger Ylva Nilsson.

Mönstret som framträder efter de tre rekryteringarna blir konstigt även om vi fick rimliga svar från arbetsgivaren om varje enskild rekrytering, understryker hon.

Facken har också ifrågasatt om det inte har varit en situation delikatessjäv när generaldirektören deltagit i anställningsintervjuer med tidigare kollegor.

Efter den hårda fackliga kritiken har ”förhoppningsvis en liten lucka öppnats för facket att vara med vid rekryteringar”, enligt Ylva Nilsson.

I Dagens Industri försvarar Monica Rodrigo sitt agerande. ”Jag tycker att jag har hållit mig till regelboken helt och hållet. Jag tycker inte att det finns något att anmärka på det”, säger hon till tidningen.

Tillsättningen av tjänsten som kommunikationschef är överklagad till Statens överklagandenämnd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA