ST-medlemmar får inkomstförsäkring

ST2009-11-25

ST ska erbjuda sina medlemmar en inkomstförsäkring vid arbetslöshet. Försäkringen ska ge 80 procent av nettolönen. Det berättade STs ordförande Annette Carnhede när hon inledde förbundets ordförandekonferens.

”En solidaritetsyttring” kallade Annette Carnhede den inkomstförsäkring som STs förbundsstyrelse samma morgon sagt ja till.

Inkomstförsäkringen blir en medlemsförmån och ska inte innebära någon höjning av medlemsavgiften, åtminstone inte under det första året, förklarade hon.

Den ska ge ersättning vid arbetslöshet upp till inkomster på 80 000 kronor. Försäkringen betalas ut i 150 dagar fram till 63 års ålder.

De som har nytta av försäkringen är medlemmar som inte omfattas av det statliga trygghetsavtalet: Bolagsanställda, visstidsanställda och anställda vid statliga myndigheter som inte jobbat tillräckligt länge för att få del av förmånerna i trygghetsavtalet.

Avsikten är att försäkringen ska börja gälla från 1 januari 2010.

Enligt Annette Carnhede har avsaknaden av en inkomstförsäkring för många varit den enskilt största orsaken till att de inte gått med i ST.

- Den 1 januari har vi undanröjt det hindret och jag ser fram emot rekryteringseffekten, sade hon.

Annette Carnhede hade fler positiva besked till de förtroendevalda: Trenden med vikande medlemssiffror har vänt de senaste månaderna, berättade hon. Kurvan vände i september och ökningen har fortsatt under oktober.

- Jag tror att anledningen är att intresset för fackliga frågor stiger, liksom intresset för den sektor vi är verksamma inom, sade Annette Carnhede och förklarade sig ”glad men inte helt nöjd”, med det ökande antalet medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Inlagt av birgitta persson (ej verifierad) ons, 11/25/2009 - 16:16
Mycket bra jobbat facket!!!!!!
Inlagt av Mats-Åke Morit… (ej verifierad) tors, 11/26/2009 - 11:14
Utmärkt! Jag har själv missat tre potentiella medlemmar bara i år pga vi saknat inkomstbortfallsförsäkringen. En eloge till förbundsledningen som så snabbt inför denna nödvändiga förbättring - i förlängningen får vi givetvis vara beredda att ta merkostnaden i medlemsavgiften, men den borde bli försumbar, några kronors höjning på var och en.
Inlagt av Rahn/ Strömberg (ej verifierad) mån, 12/07/2009 - 13:07
Det här var riktigt riktigt bra!
Rahn och Strömberg, ST inom Kriminalvården

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA