ST-medlemmar får rätt till retroaktiv ob-ersättning

SPÅRTRAFIKEN2018-11-01

Alla medarbetare på Öresundståg har rätt till retroaktiv ersättning för obekväm arbetstid. Så tolkar både facken och arbetsgivaren Transdev en dom från Arbetsdomstolen. Nu tar ST strid för att alla även ska få skadestånd.

I slutet av september slog Arbetsdomstolen fast att Transdev brutit mot det lokala kollektivavtalet genom att inte betala tågvärdarna ob-ersättning för den ”uppehållstid” som ibland uppstår när tågvärdarna inom en arbetsperiod på schemat går av ett tåg och sedan får ett uppehåll i arbetet i väntan på att gå på nästa tåg.

Det var Seko som stämde arbetsgivaren för två medlemmars räkning och domslutet ger de två arbetstagarna rätt till retroaktiv ob-ersättning. Transdev ska också betala ett allmänt skadestånd till de två om 10 000 kronor vardera.

När domen kom menade facken att den retroaktiva ob-ersättningen borde gälla för alla, men arbetsgivaren vill inte lova något innan de analyserat domen.

Nu meddelar Transdev via sin pressavdelning att analysen är klar och att alla medarbetare har rätt till retroaktivt ob-tillägg.

— Det kändes självklart, eftersom Arbetsdomstolen slog fast att det handlar om ett brott mot kollektivavtalet, säger Lars Nilsson, ordförande för ST inom Öresundstrafiken.

Han anser att alla medarbetare också borde ha rätt till skadestånd.

— Både ST och Seko tolkar domen så, men arbetsgivaren hävdar att det bara gäller de två Seko-medlemmar som var i rätten, säger Lars Nilsson.

ST har kallat till lokala förhandlingar om skadestånd. Förhandlingarna inleds 8 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA