Bild: Mostphotos/Malin Hansson

ST-medlemmar hårt pressade på jobbet

ARBETSMILJÖ2018-10-23

Sju av tio ST-medlemmar upplever att de har hög eller mycket hög arbetsbelastning och över hälften anger att de fått mer att göra de senaste två åren. Det visar förbundets nya arbetsmiljöundersökning.

Med jämna mellanrum undersöker ST hur medlemmarna upplever sin arbetsmiljö. I rapporten Temperaturmätaren 2018 flaggar ST för vad som beskrivs som en oroväckande trend – att arbetsbelastningen ökar och med den kommer stress och olustkänslor. Fler än 7 av 10 uppger att de har hög eller mycket hög arbetsbelastning och drygt hälften anser att de fått mer att göra de senaste två åren. Nästan hälften känner sig ofta stressade och har olustkänslor på grund av arbetet. Värst drabbade är de medlemmar som har medborgarkontakt. På Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan är situationen värre än i staten generellt sett.

Årets undersökning visar annars att den psykosociala arbetsmiljön förbättrats något, närmare 50 procent av de svarande säger att de har en bra eller mycket bra psykosocial arbetsmiljö. Men 20 procent av ST-medlemmarna tycker att deras psykosociala arbetsmiljö är dålig eller mycket dålig, lika stor andel som 2016. Förutom hög arbetsbelastning anges brister i ledarskapet, lågt inflytande över det egna arbetet och ständiga förändringar som skäl.

När det gäller den fysiska arbetsmiljön anger sex av tio att den är bra eller mycket bra. Det är en ökning jämfört med 2016, då knappt hälften höll med om dessa påståenden. Men fortfarande är det två av tio som tycker att den fysiska arbetsmiljön är dålig eller mycket dålig och de främsta orsakerna till det är dålig ventilation, ljud och buller samt förtätningar av lokalerna som leder till dåligt med eget utrymme eller arbetsyta, enligt rapporten.

16 procent av de medlemmar som svarat på STs enkät om arbetsmiljön uppger att de utsatts för hot och våld i sitt arbete. Det är en ökning med tre procentenheter sedan 2016. När det gäller hot och våld är det tre myndigheter som sticker ut: Statens institutionsstyrelse, Kriminalvården och Kronofogdemyndigheten.

I årets undersökning har ST för första gången frågat om sexuella trakasserier. Nästan fyra procent uppger att det förekommer sexuella trakasserier på deras arbetsplats och två procent svarar att de själva utsatts. Många av de svarande menar att det är svårt att veta var gränsen för sexuella trakasserier går. En person skriver: ”Kanske inte sexuella trakasserier men konstant skämtas det om sex och kön.”

Undersökningen genomfördes i september genom att en webbenkät skickades ut till 4000 slumpvis utvalda ST-medlemmar. Svarsfrekvensen var 43 procent.

Närmare 50 procent säger att de har en bra eller mycket bra psykosocial arbetsmiljö. 2016 då den förra undersökningen genomfördes var den siffran 39 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA