ST-medlemmar trötta på arbetsmiljöproblem

HÖGSKOLAN2017-02-23

Det har varit en ansträngd situation på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet i flera år. I en debattartikel krävdes nyligen rektorns avgång. Men flera medarbetare har tröttnat på situationen. ”Det har blivit mycket bättre och nu vill vi få titta framåt”, säger administratören och ST-medlemmen Erik Persson.

I början av 2015 fick Arkitekthögskolan vid Umeå universitet en ny rektor. Den tidigare tillträdde när skolan startade 2009 men fick sparken från sin tjänst 2013. Snart kom det första larmet om arbetsmiljöproblem.

Ett antal professorer på skolan skrev ett öppet brev om brister i ledningen 2015. Arkitekthögskolans ledning anmäldes också till Universitetskanslersämbetet av studenter och till JO av Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, under 2016.

Det senaste inlägget i konflikten är en debattartikel i Västerbottens-kuriren från 9 februari i år, där ledningens avgång krävs. Men den här gången fick flera anställda nog. En av dem är ST-medlemmen Erik Persson, administratör vid Arkitekthögskolan och medförfattare till en debattreplik som publicerades i samma lokaltidning i veckan.

̶ Det har funnits konflikter. Både inom personalen och mellan personal och ledning. Men de senaste ett och ett halvt åren har man på allvar börjat hantera det, säger Erik Persson.

Han har arbetat på Arkitekthögskolan i snart två år och är trött på att ständigt bli påmind om att hans arbetsplats befinner sig i kris – särskilt eftersom det inte stämmer längre, menar han.

̶ En lång rad administratörer har slutat sedan skolan startade, administrationen har varit underbemannad och så är det lite fortfarande. Men det är mycket bättre nu jämfört med när jag började, säger Erik Persson.

För att reda upp situationen anlitade universitetet två konsulter med uppdrag att jobba med arbetsmiljön under 2016.

̶ Deras arbete har varit väldigt bra, de har varit professionella och stödjande utifrån min arbetsmiljö, säger Erik Persson.

STs sektionsstyrelse har en annan uppfattning.

̶ Vi är jättemissnöjda med hur de har arbetat. De har författat en slutrapport som vi saknar ord för att beskriva hur dålig, undermålig och partisk den är, säger Maria Persson, STs sektionsordförande vid Umeå universitet.

Maria Persson pekar på att konsulterna ensidigt tagit arbetsgivarens och ledningens parti. Att vissa medlemmar kan se annorlunda på saken har hon förståelse för. Det beror på att de har ett annat perspektiv, menar hon. STs medlemmar är inte lärare.

̶ Vi har lite tagit rollen som medlare och har försökt tona ned arbetsgivarens ensidiga aggressivitet gentemot övriga fackförbund. Jag respekterar medlemmarna, men de har kanske inte hela bilden, säger Maria Persson.

Hon uppfattar dock också att arbetsmiljön har blivit bättre och betonar att den senaste debattartikeln lyfter fram händelser som är överspelade sedan en tid tillbaka.

Från arbetsgivarhåll menar man att både medarbetare och ledning har stöttats under arbetet med att förbättra arbetsmiljön.

̶ Det funkar väldigt mycket bättre nu. Arbetsklimatet, mötesklimatet och även att man kan fokusera på det man ska göra. Det var turbulent tidigare, säger Åsa Rasmuson-Lestander, dekan och ansvarig för verksamheten vid Arkitekthögskolan i Umeå.

Men det finns fortfarande en del att göra, påpekar hon. Den nuvarande rektorn ser hon som rätt person att leda skolan. De medarbetare som tyckte annorlunda har antingen lämnat eller ändrat sig, menar Åsa Rasmuson-Lestander.

̶ De som är kvar har accepterat den nya ledaren och visionen. Och det är ju det som kanske kan bli problematiskt när man byter ledare inom områden med konstnärlig inriktning. Att vision och ledarskap hänger tätt samman, säger hon.

STs sektionsordförande har en annorlunda syn på det händelseförloppet.

̶ Visst är det lugnare nu. Men samtidigt har man ju bytt ut nästan tjugo personer under två års tid. Och det här är ju en enhet som inte har så där jättemånga fler anställda än så, säger Maria Persson.

Publikt har varit i kontakt med den nuvarande rektorn vid Arkitekthögskolan i Umeå, som via mejl hänvisar till sina medarbetares debattreplik och inte vill ge några fler kommentarer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA