ST-medlemmar vill också strejka

AVTALSRÖRELSEN2013-06-14

ST inom Spårtrafiken hamnar i ett svårt läge när Seko ensamt varslar om konflikt. Frustrationen är exempelvis stor på Götalandståg, enligt ordföranden Johnny Holmgren.

Att det stora grannförbundet Seko på egen hand varslar om konflikt, rör upp starka känslor inom ST lokalt på Götalandståg.

– De flesta medlemmarna är fullständigt vansinniga på sitt förbund. Det är ett väldigt tryck från medlemmarna om att vi också ska gå ut i konflikt, säger Johnny Holmgren, ordförande i ST Spårtrafik vid Västtågen.

På Götalandståg, ett dotterbolag till SJ som tagit över trafiken när DSB Väst avvecklades, är erfarenheterna av verksamhetsövergången fortfarande ett öppet sår.

– Det finns en enorm förtroendekris mellan personalen och företagsledningen i Götalandståg. Den är riktigt körd i botten. Därför blir det väldigt känsligt när Seko tar till konflikt och ST inte gör det. Det är mer känslomässigt styrt än förnuftsstyrt. Man vill gå i strejk och sätta åt arbetsgivaren, säger Johnny Holmgren.

Ytterst är STs existens hotad av dilemmat, gissar han.

– Det här handlar om ST-avdelningens framtid på Götalandståg. STs förtroende kommer att köras i botten om förbundet väljer att stå utanför den här konflikten. Om man inte kommer ur de här förhandlingarna med ett kanonresultat, vilket är svårt att se, då tror inte jag att ST Spårtrafik kommer att finnas kvar. Jag tror inte vi kan hantera det i ett sådant läge, säger Johnny Holmgren.

Malin Cato, förtroendevald i ST på Veolia som kör åt Öresundstrafiken, märker också av medlemmarnas känslor i det uppkomna läget.

– Helt klart finns det en stor frustration över att inte veta vilken väg ST ska gå. Seko basunerar ut stort att det är de som tar fajten. Från ST blir det ju tyst medan förhandlingarna fortfarande pågår.

Själv kan hon bara bemöta medlemmarna med den lilla information som finns till hands, säger hon.

– Vi får säga att ST valt en annan väg. Vi är ju inte Seko utan ett eget fackförbund. Vi vill hålla en dialog öppen så långt det bara är möjligt.

STs förhandlingchef Åsa Erba-Stenhammar hade på fredagen telefonmöte med ordföranden i alla de bolag som berörs av Sekos varsel.

– På några bolag känner medlemmarna starkt att de vill göra som Seko. Man har erfarenheter av inrangering som man fortfarande inte nöjd med, säger hon.

Hon förstår att läget är besvärligt men förklarar att det enda man kan göra lokalt är att försöka redogöra för STs ställningstagande att fortsätta förhandla.

– Vi har fått ett gehör från Almega som nu ser problematiken. Det här är även ett problem för bolagen som förlorar upphandlingar till konkurrenter som är beredda att dumpa villkoren.

Om det blir strejk på torsdag ska STs medlemmar förhålla sig strikt neutrala, enligt Åsa Erba-Stenhammar.

– Man ska på inget sätt ta över Sekomedlemmarnas arbetsuppgifter. Vi gör enbart våra. Det är klart att det kan bli en upphetsad stämning. Då ska man kontakta sin arbetsgivare, som är skyldig att garantera en trygg arbetsplats, säger hon.

Både Seko och ST vill komma åt villkorsdumpningarna som sker i samband med verksamhetsövergångar. Borde inte förbunden ha samordnat sig bättre inför avtalsrörelsen?

– Det enda jag kan säga är att vi från STs sida har varit oerhört angelägna om en samordning. Vi har ansträngt oss till det yttersta för en samordning.

Men blir ni inte svagare var för sig?

– Det är klart att den maximala styrkan uppnås när man samordnar sina resurser. I det här fallet har vi samordnat så långt vi har kunnat, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA