ST om budgeten: "Åtgärderna räcker inte"

VÅRBUDGETEN2015-04-15

När vårbudgeten presenterades i dag var arbetslösheten i fokus. ”Det är bra att regeringen lyfter fram kampen mot arbetslösheten, men det räcker inte”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Det mesta var känt när vårbudgeten presenterades i dag, som exempelvis höjt tak i a-kassan och mer pengar till järnvägsunderhåll.

– Vi prioriterar nu investeringar i vår gemensamma framtid för fler jobb och stärkt konkurrenskraft, en jämlik kunskapsskola med tid för varje elev, en bättre miljö samt en ökad välfärd och trygghet, sade finansminister Magdalena Andersson, S, på en presskonferens.

Hon sade också att arbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Enligt en prognos kommer arbetslösheten att sjunka från 7,9 procent 2014 till 6,4 procent 2018.

För att nå målet om Europas lägsta arbetslöshet satsar regeringen på bland annat ökat järnvägsunderhåll och lägger 1 miljard kronor till äldrevården, där ökad bemanning är prioriterad. Regeringen aviserar också att de återkommer till hösten angående upprustning av miljonprogramsområdena.

Det skapas även nya utbildningsplatser både på komvux, folkhögskolor, högskolor och universitet.

Britta Lejon, förbundsordförande för ST, tycker att förslagen är ett steg i rätt riktning.

– Men om regeringen menar allvar med att få Europas lägsta arbetslöshet till 2020 är det alldeles för lite. Det behövs mycket större satsningar på infrastruktur, som vägar och järnvägar. Det behövs mer pengar och ett sammanhållet helhetsansvar för planering, drift och underhåll av järnvägen.

När det gäller att introducera unga, arbetslösa och nyanlända till arbetsmarknaden inför regeringen traineejobb för unga och utbildningskontrakt. Det införs också så kallade extratjänster, vilket är jobb med kollektivavtalsenlig lön inom välfärden. Extratjänsterna är ett led i avvecklingen av den kritiserade sysselsättningsfasen, fas 3. Det görs också en ökad satsning på kartläggning, validering och utbildning för nyanlända invandrare.

För att klara av detta får Arbetsförmedlingen 210 miljoner kronor i ökat anslag för 2015. Därefter bedöms utgifterna öka med 260 miljoner kronor 2016, 240 miljoner kronor 2017 och 140 miljoner kronor från och med 2018. Kostnader för arbetsmarknadspolitiska program och insatser ökas med 354 miljoner kronor.

– Det är bra att regeringen lyfter fram kampen mot arbetslösheten och de konkreta förslagen är bra. Men det räcker inte. Det behövs ett bredare angreppssätt och stora grupper av arbetslösa behöver bättre utbildningsmöjligheter, anser Britta Lejon.

Regeringen vill också öka investeringarna i skydd och skötsel av värdefull natur. Satsningen på det området uppgår till totalt 430 miljoner kronor 2015. Dessutom vill man ta ytterligare steg mot ”en giftfri vardag”. Kemikalieinspektionen får därför ökat anslag med fem miljoner kronor.

Exempel på fler myndigheter som får ökat anslag:

  • Regeringskansliet + 93 miljoner kronor.
  • Försäkringskassan + 19 miljoner kronor.
  • Naturvårdsverket + 15 miljoner kronor.

Exempel på myndigheter som får minskat anslag:

  • Statens energimyndighet - 12 miljoner kronor.
  • Skolverket – 18 miljoner kronor.

Det bildas också en helt ny myndighet, Upphandlingsmyndigheten, som tar över ett anslag på knappt 21 miljoner kronor från Konkurrensverket.

För att finansiera satsningarna höjs bensinskatten, arbetsgivaravgiften för ungdomar höjs och det görs förändringar i rutreglerna.

Riksdagen fattar beslut om vårbudgeten i juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA