ST: Oväntat beslut om stiftelser

HÖGSKOLAN2013-10-24

Att regeringen skjuter upp sitt förslag om privata högskolestiftelser innan remisstiden gått ut förvånar Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet.

Av:  Therese Säfström

ST välkomnar regeringens beslut att skjuta förslaget om högskolestiftelser på framtiden.

– Det är ett undermåligt förslag, säger Ing-Marie Nilsson.

Men hon tycker ändå att det är märkligt att regeringen går ut nu, mitt i remisstiden, och vill utreda detta mer.

Ing-Marie Nilsson understryker att förslaget att privatisera högskolor inte har strukits. Det handlar om att utreda förslaget vidare. Bland annat när det gäller konsekvenserna för de anställda och studenternas rättigheter.

Kritiken från ST och flera tunga remissinstanser handlar bland annat om farhågor kring insyn och forskningens oberoende.

– Det här är ytterligare ett bevis på regeringens vilja att privatisera statlig verksamhet. Det oroar att de ger sig på en så oerhört viktig samhällsfunktion som lärosätena utgör.

Stiftelsebildningen skulle underlätta möjligheten att sluta internationella samarbetsavtal.

– Men det är sådant som borde gå att lösa utan att man måste gå över ån efter vatten.

ST ska nu försöka ta fram ett eget alternativt förslag.

Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet.
Bild: Sören Fröberg
Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA