ST positivt till Freivalds

POLITIK2003-10-03

Göran Perssons beslut om nya ministrar på UD är positivt, anser Åke Isaksson, ordförande för ST-Regeringskansliet.

Statsminister Göran Persson har utsett Laila Freivalds till ny utrikesminister efter Anna Lindh. Freivalds avgick från posten som justitieminister efter kritik mot hennes planerade lägenhetsköp, och har därefter arbetat som förbundsdirektör för Svensk Scenkonst.

Barbro Holmberg, som så sent som i juni tillträdde som generaldirektör för Migrationsverket, blir ny migrationsminister. Ansvaret för biståndsfrågor läggs på Carin Jämtin, som har arbetat som biståndschef vid Olof Palmes Internationella Centrum.

Jan O Karlsson, som varit såväl bistånds- som migrationsminister, lämnar regeringen.

ST-företrädaren Åke Isakssons spontana reaktion är positiv.

– Jag har inte hört något negativt om Laila Freivalds. Hon verkar vara en rak, tydlig och kompetent person. Jag hoppas att hon bygger vidare på det förändringsarbete som Anna Lindh startade, och att hon är lika mån om personalen.

Det är också bra att bistånds- och migrationsfrågorna delas upp, anser han.

– Det bör rimligen innebära en förstärkning av framför allt biståndsfrågorna. Det kanske är en markering från statsministerns sida. Och för personalen innebär det att ministern blir mer tillgänglig.


Helmut Moser, ordförande för ST-Migrationsverket, är inte lika glad i dag.

– Det är bara att gratulera Barbro (Holmberg), och det är nog ett bra val Persson har gjort för en migrationsminister. Men för oss på Migrationsverket är det rena katastrofen, säger han.

Barbro Holmberg hann bara sitta på generaldirektörsstolen i fyra månader.

– Det blev ett rekordsnabbt byte, kommenterar Helmut Moser syrligt. Tidigare hade vi dem åtminstone ett år…

– Det olyckliga är att hon hunnit starta ett stort förändringsarbete, som nu hänger i luften. Det positiva är att hon fått en praktikperiod och känner verksamheten väl, vilket kan vara bra för oss.

Ytterligare en ommöblering i regeringen är att Margareta Winberg lämnar posterna som jämställdhetsminister och vice statsminister för att i stället bli ambassadör i Brasilien. Mona Sahlin blir ny jämställdhetsminister.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA