ST säger blankt nej till nollavtal

AVTAL2009-11-24

Högst upp på arbetsgivarnas önskelista inför avtalsrörelsen står sifferlösa avtal, utan garantier om lönehöjningar. Enligt STs förhandlingschef är frågan inte bara ekonomisk – den handlar också om inflytande.

Förberedelserna är nu intensiva inför det centrala avtal som fack och arbetsgivare på Sveriges myndigheter ska komma överens om nästa år. Arbets­givarverket har redan lagt fram flera önskemål. Man hoppas på ett långt – helst treårigt – avtal, och vill se fler enskilda överenskommelser mellan arbets­givare och arbetstagare.

Vill inte garantera löneökning

Och – det hittills starkaste önske­målet från arbetsgivarna: det centrala avtalet ska vara sifferlöst och alltså inte innehålla några garanterade löneökningar alls. All lönebildning ska ske lokalt.

– Myndigheterna har inte samma förutsättningar, därför tror jag på principen att komma överens om lönerna på lokal nivå. Det ska ske så nära verksamheten som möjligt, säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom.

För att höja lönerna skulle parterna alltså behöva komma överens om det på lokal nivå.

Men ST vill ha reallöne­ökningar och säger nej till sifferlösa avtal.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är inte förvånad över Arbetsgivarverkets önskemål om nollavtal:

– Personalen på en myndighet med 50 anställda har förstås en mindre styrka än om de förhandlar tillsammans med 100 000 i hela ST.

Och hon tillägger:

– Förhandling innebär att byta grejer med varandra. Lite krasst så byter vi arbetsfred mot löneökning. Ska vi ha lokal lönebildning ska vi också ha lokal strejkrätt, annars har vi inget att sätta emot. Men då brukar arbetsgivarna backa, de vill ju ha ordning och stabilitet.

Hot om nedskärningar

Arbetsgivarverket varnar för att löneökningar i en lågkonjunktur kan leda till att myndigheter tvingas skära ned på personal. Det sker om »en viss personalmassa« plötsligt blir för dyr – med Monica Dahlboms ord.

– Då tvingas man till uppsägningar.

Varnar för låga lönelyft

Men Åsa Erba-Stenhammar avvisar argumentet:

– Konjunkturinstitutet varnar för att alltför låga löneökningar leder till minskad efterfrågan och ökad arbetslöshet.

Monica Dahlbom medger att uppsägningar kan inträffa på myndigheter med dålig ekonomi även med lokal lönebildning.

– I all verksamhet finns det alltid en risk för uppsägningar.

Arbetsgivarverket vill också utvidga möjligheterna till lönesättande samtal. Och när det gäller enskilda överenskommelser vill man att arbetstagare exempelvis ska kunna växla lön mot semesterdagar eller pen­sion.

Inom ST diskuterar man just nu avtalskrav som kompetensutveckling och trygghetsfrågor.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.<br>
Bild: Sören Fröberg
STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.<br>
Monica Dahlbom, förhandlingschef på Arbetsgivarverket.<br>
Bild: Sören Fröberg
Monica Dahlbom, förhandlingschef på Arbetsgivarverket.<br>

Nytt avtal oktober 2010  

  • ST ingår i OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, och förhandlar tillsammans med Polisförbundet, Försvarsförbundet, Officersförbundet, Tull-Kust och de statligt anställda inom Lärarförbundet, Vårdförbundet, SFHL och Ledarna.

  • Fram till årsskiftet pågår ett rådslag om avtalet för ST-medlemmar och förtroendevalda på nätet. Kraven formuleras i maj och i juni utväxlas yrkanden med Arbetsgivarverket. Nuvarande avtalsperiod sträcker sig till 30 september 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA