ST skriver till Colombias president

NYHET2003-11-24

Colombias regering måste sätta stopp för tillståndet av straffrihet för dem som mördar fackliga aktivister. Det skriver STs ordförande Annette Carnhede till Colombias president Alvaro Uribe.

Uribes tillträde i våras har inte minskat våldet. Mellan januari och november har 151 fackliga företrädare mördats. Flertalet representerade fackföreningar i den offentliga sektorn.

I brevet kräver Annette Carnhede att polis och domstolar noggrant undersöker våldsdåden och ställer de ansvariga inför rätta.

STs internationella sekreterare Ilkka Pärssinen återkom nyligen från Colombia tillsammans med andra företrädare för den fackliga internationalen för offentliganställda. Han förmedlar en mörk bild av läget

– Hotbilden mot fackliga företrädare har bara blivit starkare. Antalet dödskjutningar har legat på omkring 200 per år under lång tid, medan antalet kidnappningar, hot och fängslanden har ökat.

Och det systematiska mördandet har gett resultat.

– Facken håller på att marginaliseras. Organisationsgraden ligger på 4–5 procent, och i stort sett är det bara offentliganställda kvar. Det finns kommuner där facken är helt utslagna.

STs stöd till kvinnors arbete för fred har varit mycket uppskattat, berättar Ilkka Pärssinen. 22 colombianska kvinnoorganisationer samarbetar för en ”fredsagenda” där också kvinnors intressen och åsikter kommer fram.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA