ST slår tillbaka i korsordsbråk

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-01-18

ST-ombudsmannen Christian Camitz överväger att JO-anmäla Arbetsförmedlingens agerande i bråket om ett korsord i STs medlemstidning Styrkan. Agerandet kan uppfattas som att ledningen försöker hindra kritik, säger han.

Christian Camitz deltog i ett möte som Arbetsförmedlingens förhandlingschef Thomas Wolf hade kallat ST till på grund av ett korsord som ST-avdelningen publicerat i sin tidning Styrkan. Ledningen hade reagerat på en bild av gd Angeles Bermudez-Svankvist där lösningen var orden ”tystnad råder”. Ovanför låg en annan bild, av ett kranium. Till den bilden var lösningen ”hål i huvudet”.

– Förhandlingschefen var kritisk även till andra korsord, bland annat ett som innehöll orden ”management by fear”, säger Christian Camitz. De ansåg att det var övertramp, men det var oklart vem som var kränkt, om det var gd eller ledningsgruppen.

Fackets svar var att om gd kände sig kränkt får hon ta kontakt med den som ansvarar för kränkningen, men att facket förbehåller sig rätten att framföra kritik mot ledningen.

Thomas Wolf krävde enligt Christian Camitz en offentlig ursäkt från ST och hotade med åtgärder om det han såg som påhopp fortsatte.

– Men det var oklart vilka åtgärder som avsågs och mot vem.

Enligt STs uppfattning var det snarare arbetsgivaren som begått ett övertramp och borde be om ursäkt. Ledningsgruppen hade diskuterat korsordet vid ett möte och skickat ett brev till förhandlingschefen där man krävde att han skulle ”agera kraftfullt”.

– Det kan vara oförenligt med grundlagen att hota med åtgärder, anser Christian Camitz. Och ledningsgruppens brev kan uppfattas som att kritik inte får förekomma alls. Jag överväger att anmäla Arbetsförmedlingens agerande till Justitieombudsmannen.

Publikt har sökt förhandlingschef Thomas Wolf, utan framgång.

Justitieombudsmannen, JO, kritiserade förra året en kommunal chef som meddelat i ett mejl att de som övervägde att skriva på en protestlista mot en privatisering i kommunen borde ”fundera på sitt uppdrag”.

Mejlet skickades endast till en grupp rektorer och den fackliga organisationen, och det går därför inte att säga att chefen hade för avsikt att inskränka de anställdas yttrandefrihet, skriver JO i sitt beslut. Men ”det kom att spridas ett otydligt budskap rörande myndighetens syn på de anställdas rätt att ge uttryck för sina åsikter”, skriver JO, som därför är kritisk till det inträffade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA