ST slutar samverka i Linköping

HÖGSKOLAN2013-12-05

ST säger upp samverkansavtalet på Linköpings universitet.
– Information och beslut går oss förbi, säger STs ordförande Gabriel Thott.

På Linköpings universitet har man haft samverkansavtal sedan 1990-talet. Men nu vill inte ST fortsätta. ST-sektionen har sagt upp avtalet medan Seko och Saco-S fortsätter.

– Vi är för samverkanstanken som idé, men kan inte se att samverkan i nuläget gagnar våra medlemmar, säger Gabriel Thott, STs ordförande på universitetet.

Han och de andra förtroendevalda anser att det bildats en kultur som gör att beslut och information glider förbi utan att de fackliga får en chans att agera.

– Mycket fungerar bra. Men i sin helhet är det för mycket som faller mellan stolarna, information och beslut går oss förbi. Det blir otydligt.

Nu kommer i stället medbestämmandelagen, MBL, att gälla. Gabriel Thott räknar med att arbetsgivarens informations och förhandlingsplikt enligt MBL måste hanteras centralt. Han är noga med att betona att det inte är någon enskild händelse som utlöst STs uppsägning av avtalet.

– Det här beslutet har mognat fram.

Personaldirektör Randi Hellgren beklagar att ST säger upp samverkansavtalet. På universitetets hemsida säger hon att kompetensen i MBL är väldigt låg i organisationen. Hon bekymrar sig över hur arbetsgivarsidan ska kunna bygga upp den nödvändiga kompetensen på de tre månader som är avtalets uppsägningstid.

Gabriel Thott anser att det är just kompetensbristen som är problemet.

– Kan du inte MBL, kan du inte heller samverka eftersom samverkansavtalet bygger på MBL. Det är kärnan i problemet. Vi delar Randi Hellgrens farhåga till fullo.

Ute på institutionerna är det inte ovanligt att STs förtroendevalda är bättre pålästa på regelverket än ledningen, enligt Gabriel Thott. En av orsakerna är den rotation på chefsstolarna som är norm inom högskolan.

– Det är ett bidragande problem för arbetsgivarsidan att det inte finns tillräcklig formell kompetens bland cheferna om avtal, personaladministration och ledarskap. Det är ett strukturellt ledarskapsproblem, säger Gabriel Thott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA