ST stämmer Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2017-05-05

En ST-medlem inom Kriminalvården som använt pepparsprej mot en aggressiv klient fälldes i myndighetens personalansvarsnämnd och fick löneavdrag. Men ST anser att kriminalvårdaren agerat enligt regelboken och stämmer Kriminalvården inför Arbetsdomstolen.

Personal inom Kriminalvården får i vissa kritiska lägen använda OC-sprej, pepparsprej, mot intagna och häktade. Vätskan innehåller ett ämne som ger smärta i ögonen och tvingar personen att blunda, vilket kan minska risken för fysiskt våld och skador.

Myndighetens föreskrifter anger att OC-sprej får användas när andra metoder inte bedöms tillräckliga eller ändamålsenliga. Det sägs också att metoden bara bör användas om skadeverkningarna kan antas bli mindre än vid ett fysiskt ingripande.

Den händelse som ST-medlemmen fälldes för inträffade när han och tre kolleger skulle hämta en klient på häktet i Nyköping. Denne hade hotat häktespersonalen under en längre tid och uppträtt förvirrat, och skulle föras till en psykiatrisk intensivvårdsavdelning för bedömning.

När de fyra i insatsgruppen stod utanför bostadsrummet och försökte få kontakt bankade klienten med en termos mot väggen och sade ”kommer ni in så ska jag mörda er”.

Klienten var tidigare elitidrottare och fysiskt vältränad. ST-medlemmen, som var gruppchef vid ingripandet, gjorde bedömningen att uppgiften inte skulle kunna genomföras utan våld. Han bestämde sig för att använda pepparsprej för att minimera våldsanvändningen.

Men enligt Kriminalvårdens personalansvarsnämnd var det inte försvarligt att använda pepparsprej i den situationen. I stället borde insatsgruppen ha ingripit ”med kroppskraft” i klientens bostadsrum. Nämnden skriver i sitt beslut att man ser allvarligt på det inträffade och att kriminalvårdaren därför får tio dagars löneavdrag.

Den anställde har nu med hjälp av ST stämt Kriminalvården inför Arbetsdomstolen för att få beslutet undanröjt. STs förbundsjurist Veera Littmarck hävdar i stämningsansökan att kriminalvårdaren följt regelverket och inte kan lastas för sitt agerande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA