ST stämmer Kronofogden inför AD

KRONOFOGDEN2012-05-04

Kronofogden har beslutat att en kronoinspektör måste avsluta sina förordnanden som god man och förvaltare eftersom myndigheten ser det som en förtroendeskadlig bisyssla. Det är fel, anser ST och stämmer myndigheten inför Arbetsdomstolen.

Kronoinspektören har sedan 1991 haft förordnanden som god man och förvaltare. Enligt stämningsansökan har det varit vanligt att anställda vid Kronofogden haft just den typen av bisysslor. Men sedan en tid tillbaka krävs det dispens för sådana uppdrag.

I april fick inspektören besked om att han måste upphöra med sin bisyssla. Arbetsgivaren motiverade det med att han arbetar med att besluta om verkställighet av betalningsanspråk och avhysningar, och att bisysslan kan skada allmänhetens förtroende för myndigheten.

ST håller inte med, utan skriver i sin stämningsansökan att förbundet inte kan se att kronoinspektörens förordnaden riskerar att rubba hans opartiskhet eller integritet som myndighetstjänsteman. Tvärtom, menar ST, ligger det i samhällets intresse att personer med sådan kompetens tar på sig samhällsuppdrag. Inte minst med tanke på att det är svårt att få tag i goda män och förvaltare.

Det ST ber om är att Arbetsdomstolen tar ett snabbt, interimistiskt beslut. Enligt förbundet skulle det drabba såväl kronoinspektören som hans uppdragsgivare om bisysslan avvecklas och det senare visar sig att uppdraget inte är förtroendeskadligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA