ST stämmer Migrationsverket i AD

MIGRATIONSVERKET2018-11-22

ST stämmer Migrationsverket i Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att myndigheten avskedat en ST-medlem på felaktiga grunder och yrkar på 175 000 kronor i skadestånd till medlemmen.

I juni avskedades en ST-medlem från Migrationsverket efter att han, enligt myndigheten, gjort otillåtna slagningar i en databas. Vid en konfrontation i februari i år erkände medlemmen att han några veckor tidigare gjort en slagning åt en närstående person och meddelat denne status på ärendet. Enligt STs stämningsansökan gick medlemmen från mötet med arbetsgivaren i tron om att han möjligtvis skulle få ett löneavdrag på grund av sitt misstag. Men i maj blev han fråntagen sina rättigheter att gå in i databasen och en månad senare avskedades han.

Enligt tvåmånadersregeln i las, lagen om anställningsskydd, får en arbetsgivare inte grunda en uppsägning enbart på omständigheter som varit kända i mer än två månader.

— Vi anser att detta är ett brott mot den regeln, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST.

Enligt honom grundar Migrationsverket även avskedet på andra slagningar som de anser varit otillåtna och som skett 2016 och tidigare än så.

– Enligt praxis så förlorar sådana handlingar i vikt om de är gamla. Slagningar som gjorts för två år sedan eller mer saknar helt relevans, säger Joakim Lindqvist.

Dessutom har vissa av de slagningar som Migrationsverket hänvisar till i avskedet gjorts när ST-medlemmen varit tjänstledig från Migrationsverket och arbetat vid olika ambassader där samma databas används.

– Enligt vårt sätt att se det ska det inte tillmätas någon vikt i det här sammanhanget. Vilken relation övertramp hos andra statliga arbetsgivare ska ha i sådana här ärenden är oprövad mark och det ska bli intressant att se hur rätten resonerar kring det, säger Joakim Lindqvist.

Han poängterar vikten av att statliga myndigheter är tydliga mot sina anställda om vad som gäller i hanteringen av databaser.

– Och sanktionerna man tar till måste stå i proportion till felet som begåtts. Det tycker vi inte att det gör i det fallet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA