ST tar strid för avskedad medlem

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-09-03

Arbetsförmedlingen avskedar en ST-medlem som anklagas för sexuella trakasserier mot sin chef. ST har anmält skiljaktig mening i personalansvarsnämnden och påkallat tvist om avskedandet.

Arbetsförmedlaren skickade 4 000 meddelanden och bilder till sin chef på Facebook. Meddelandena är av ”grov sexuell, intrigerande och provokativ karaktär” enligt den anmälan till personalansvarsnämnden som verksjuristen Anne Hännestrand skrivit. Chefen har aldrig besvarat meddelandena. Men han har avvisat oönskade försök till kontakt som arbetsförmedlaren gjort. Allt enligt anmälan.

Arbetsförmedlingen har haft särskilda samtal med arbetsförmedlaren tidigare. Orsaken är att ledningen ansett att arbetsförmedlaren på olika sätt uppträtt olämpligt mot kolleger, bland annat på sociala medier. I april 2014 träffade myndigheten en överenskommelse om att det inte får förekomma några som helst hot eller kränkningar från arbetsförmedlaren mot några kolleger eller chefer.

Men ett drygt år senare, i maj i år, såg chefen de meddelanden och bilder som skickats till honom.

På nämndens möte 24 augusti beslutades att arbetsförmedlaren ska avskedas. Hennes anställning avslutades med omedelbar verkan. STs ledamot i nämnden, Fredrik Andersson, liksom Sacos ledamot, anmälde skiljaktig mening.

– Det som brister här är rehabiliteringen. Man måste rehabilitera folk, det är så man tar ansvar som myndighet, säger Fredrik Andersson.

Han argumenterade för löneavdrag. Arbetsförmedlaren borde få ännu en chans, menade Fredrik Andersson. Men nämndens majoritet var av annan mening. ST har nu beslutat att ta strid för medlemmen.

– Vi har påkallat tvisteförhandling med arbetsgivaren, säger Fredrik Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA