ST tar strid på Havs- och vattenmyndigheten

HAVS- OCH VATTENMYNDIGHETEN2018-04-27

ST har kallat Havs- och vattenmyndigheten, HaV, till tvisteförhandling, bland annat för brott mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen. Orsaken är att ST anser att arbetsgivaren hindrat huvudskyddsombudet från att fullgöra sitt arbete.

Havs- och vattenmyndigheten ska flytta om i sina lokaler. Därför begärde huvudskyddsombudet att få delta i en arbetsgrupp som arbetsgivaren tillsatt. Men arbetsgivaren sade nej.

Det här är ett brott mot arbetsmiljölagen, förtroendemannalagen, medbestämmandelagen och det lokala kollektivavtalet om samverkan, menar STs regionala ombudsman Tomas Fröstberg:

– Det mest allvarliga är brottet mot arbetsmiljölagen där vi menar att man hindrat skyddsombudet från att utföra sitt uppdrag.

Han har därför kallat arbetsgivaren till tvisteförhandling.

– Som vi ser det har de satt arbetsmiljölagen ur spel. Arbetsmiljölagen är inte dispositiv.

Stefan Rehnström, personalchef på HaV, säger till Publikt att han inte vill föregå förhandlingarna, men skriver i ett svar till ST att myndighetens samverkansavtal innebär att man har en högre ambition i arbetsmiljöarbetet än i arbetsmiljölagens krav.

I svaret konstateras att en grundprincip i avtalet är att frågor ska avgöras så nära de berörda som möjligt och att arbetsgivaren i det här fallet bjudit in chefer och medarbetare till en arbetsgrupp om frågan, och avser att hålla skyddsorganisationen informerad.

Tvisteförhandlingen är planerad till 3 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA