ST tveksamt till kulturförslag

KULTURPOLITIK2009-02-24

Kulturutredningen är klar med sitt förslag till nyordning för svensk kulturpolitik. En stor del rör sammanslagningar till tre stora myndigheter. En tveksam omorganisation, menar röster inom ST.

Av:  Therese Säfström

– Det känns som om utredningen inte har gjort en helt vederhäftig analys, utan med ganska allmänna basideologiska idéer har satt ihop en ny organisation. Det kanske skulle kunna fungera, men frågan är vilket problem man egentligen vill lösa, säger Hans Lindestrand, vice avdelningsordförande för ST inom kultursektorn.

Svårt öka självständighet

Han säger att det självklart finns mycket som kan samordnas inom kulturen, men att sådant redan sker i den organisation som finns i dag och att det på många sätt fungerar bra.

Utredningen vill att kulturinstitutioner som själva skapar kulturyttringar ska bli mer självständiga. Det är dock något Hans Lindestrand tror blir svårt när små enheter ska gå upp i en stor.

STs vice ordförande Britta Lejon anar flera faror i förslaget.

Kulturutredningens utgångsbud är att besparingar och kostnader ska gå jämnt upp efter sammanslagningarna.

– Man får inte tro att det här inte kostar. Det blir både investeringar och en lägre produktivitet i ingångsskedet.

Fruktar färre tjänster

Hennes farhåga är att man vill dra ned på antalet tjänster och få färre personer att göra mer.

Britta Lejon säger sig ha förståelse för att utredningen vill satsa mer pengar direkt på regional nivå men hon befarar att det går ut över likvärdigheten över landet.

– Säkert finns det de regionala politiker och tjänstemän som är intresserade av kultur. Men jag tror nog inte att kulturarbetarna alltid känner det engagemanget, säger hon.

Kulturutredningens ordförande Eva Swartz Grimaldi tycker att sammanslagningarna är förslag i samklang med sin tid. Den digitala utvecklingen gör att gränserna suddas ut. Bibliotek och arkiv arbetar redan ihop och det är med tanke på framtiden som alla kulturarvsfrågor samlas i en myndighet.

– Vi har haft i uppdrag att titta på om förvaltningen kan bli ännu mer ändamålsenlig, och med vårt förslag tycker vi att den blir det, säger Eva Swartz Grimaldi.

FAKTA Om Kulturutredningen

Några av kulturutredningens förslag:

  • Riksarkivet och landsarkiven bildar tillsammans Arkivverket och går senare ihop med Kungliga biblioteket.
  • Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Statens konstråd och Arkitekturmuseet läggs samman till en myndighet.
  • Konstnärsnämnden och delar av Statens kulturråd och Stiftelsen Svenska Rikskonserter bildar en ny myndighet för konstarterna.

Nu ska utredningen ut på remiss till 12 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA