ST underkänner samadministration

SERVICECENTER2011-06-07

Olämpligt, orealistiskt och riskabelt. ST hittar inte mycket positivt att säga om förslaget till ett gemensamt servicecenter för myndigheternas administration.

En utredning har föreslagit att ett servicecenter för statliga myndigheters stödfunktioner som IT, ekonomi och personalfunktioner ska startas 1 januari nästa år. Tanken är att stordrift ska ge besparingar.

ST säger kort och gott nej till förslaget. Invändningarna är många, enligt förbundet:

  • Det     finns starka kopplingar mellan kärnverksamheten och stödfunktionerna,     exempelvis på områden som rekrytering, arbetsmiljö, lönepolitik och     kompetensutveckling. Dessutom är många av frågorna viktiga i det lokala     partsarbetet.
  • Besparingen,     om det blir någon, blir betydligt mindre än vad regeringen trodde när den     satte igång utredningsarbetet.
  • För     att ro hem någon besparing krävs att många processer och arbetsuppgifter     standardiseras. Det rimmar illa med de statliga avtalen, som i allt högre     grad förutsätter flexibilitet och lokal och individuell anpassning.
  • Servicecentret     får tillgång till en stor mängd personuppgifter, som i vissa fall är     integritetskänsliga. I synnerhet om externa leverantörer får ta del av dem     finns stora risker.

ST anser också att tidsplanen är helt orealistisk och att talet om frivilligt deltagande är en sanning med modifikation, eftersom myndigheterna måste visa att de kan producera de administrativa funktionerna minst lika effektivt som servicecentret.

Om förslaget ändå genomförs måste de personalpolitiska frågorna belysas ordentligt, framhåller ST. Förbundet kräver att en särskild grupp inrättas, med fackligt deltagande, för att arbeta med personal- och arbetsmiljöfrågorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA