Stå upp för välfärden

LEDARE: LEDARE JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-16
Av:  Jan-Åke Porseryd

Att leva ett gott liv som människa på jobbet, i familjen och på fritiden – kort sagt att ha det bra – det är vad välfärden handlar om.

Kampen för bättre livsbetingelser för alla, en generell välfärd, har stått i fokus för svensk fackföreningsrörelse alltsedan starten.

För offentligfacken, som ST och SKTF, är frågan extra viktig. Medlemmarna arbetar ju direkt med välfärdstjänsterna.

”Jag trivs med mitt jobb. Min lön ger mig möjlighet att leva ett bra liv även på semester och fritid. I jobbet utvecklas jag och kan bestämma över mina arbetsuppgifter och när och hur arbetet ska utföras”, heter det i SKTFs vision om välfärden.

SKTF, en av STs samarbetspartners i Trio-projektet, har ägnat stort utrymme åt diskussionen om välfärd på sina förbundsmöten (motsvarigheten till STs kongress) de senaste åren; en diskussion som fortsatte även på förbundsmötet nu i september.

SKTF har presenterat en föredömlig välfärdsplattform. Där slås det fast att man vill värna och utveckla den generella välfärden, som ska betalas solidariskt av oss alla.

Det görs en intressant beskrivning av välfärden.

Förbundet menar att den omfattar gemensamma värderingar om frihet, solidaritet, demokrati, trygghet, jämlikhet, full sysselsättning och respekt för alla människors lika värde. För att uppnå detta krävs socialförsäkringssystem, omsorg, omvårdnad, tandvård, hälso- och sjukvård, rätt till bostad, rätt till arbete samt rätt till utbildning. Den generella välfärdens bas ”bör utgöra skälig levnadsnivå…denna nivå ligger i dag för lågt”, skriver man.

Plattformen utgör ett bra avstamp för vidare samtal om välfärdens omfattning.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att välfärden inte bara handlar om dessa värden, hur du har det på jobbet, det sociala skyddsnätet etc, utan även om livets övriga beståndsdelar.

Vi måste alla ha möjlighet att umgås med barn och barnbarn på vettiga tider, ha tid och ork att träffa släkt och vänner. Vi ska kunna syssla med vardagsbestyr, vila upp oss och sköta hälsan.

Det ska finnas utrymme för nöjen och fritidsintressen: Läsa böcker, gå på krogen, på bio, teater och konserter, idrotta, laga mat, spela schack. Den som vill ska kunna ägna sig åt ideellt samhällsarbete – inom politiken, i föräldraföreningen, i bostadsrättsföreningen eller i Rädda Barnen.

Först när också detta är uppnått, kan vi tala om verklig välfärd.

Begreppet välfärd kom på 1990-talet i kläm. Löneklyftorna ökade. Marknadskrafternas cynism och krav på effektivitet (som smittade över även på den offentliga sektorn) fick välfärdens vänner att huka. Välfärden framställdes som något                   omodernt, något otidsenligt av marknadsförespråkarna.

Att finna en ny, offensiv hållning i välfärdsfrågor är därför viktigare än på mycket länge för facken.

Här får det nya Trio-förbundet en viktig roll att spela.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA