Står upp på kvällen

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-09-29

Mats Andersson tillbringar dagarna på Lunds universitetsbibliotek, där han är programmerare. Men ibland på kvällarna står han upp på en standup comedy-klubb någonstans i Sverige.

Hur kom du på att du är rolig?

– Bra fråga... Humor har nog alltid varit ett intresse. Men det har inte fått något direkt utlopp tidigare. Det var först när jag flyttade från Båstad till Malmö 2007 och min flickvän kickade upp mig på en scen som jag upptäckte att jag hade talang för det.

Vad är svårast med stand-up?

– Det är att komma på nya grejor. Man har ju sina skämt när man börjar och sedan kompletterar man. Jag kör mest med hur det är att vara vuxen i Båstad, om tunnelbygget – det blir mycket kring en själv. När man börjar på en rookie-klubb – ett ställe för nybörjare – är ju folk beredda på att man inte är så van. Men om man blir inhyrd för att göra ett gig, då är det andra förutsättningar.

Har det hänt att du har kommit av dig någon gång?

– Jadå, det händer. Vissa i branschen är experter på att kallprata i det läget, men jag är ganska manusbunden. Men det är bara att säga åt publiken »ge mig en applåd så går jag igång igen«. Publiken fattar att det inte är det lättaste att stå där.

Föredrar du en berusad publik framför en nykter?

– Fördomen säger ju att ju fullare, dess bättre. Men det stämmer inte. Lagom nykter är bäst, efter ett glas vin eller så. Fulla människor lyssnar inte. De tycker att det är roligare att prata med bordsgrannen.

Vilket är ditt roligaste minne från stå upp-scenen?

– Första gången. Absolut. Det var en så enorm nervositet hela den dagen, ja, hela veckan före. Och så den adrenalinkick jag fick när jag gått av scenen och förstod vad jag hade gjort! Lite så är det de flesta gånger. Men det mest fantastiska är när man haft en jobbig dag och inte känner sig riktigt laddad, men allt klaffar ändå. Det är en härlig tillfredsställelse!

Drömmer du om att försörja dig på det här?

– Jag har ingen aning om hur långt jag kommer att gå. Skulle det visa sig att det går bra får man väl ta sig en funderare. Men jag trivs jättebra på mitt jobb, och tycker det går utmärkt att kombinera.

Vem är din förebild i branschen?

– Hemma i Sverige är det Johan Glans. Han har lite bonnig bakgrund precis som jag, fast han är från Eslöv och jag från Båstad. Vi har båda en lite tafatt scenframtoning. Internationellt är det Eddie Izzard, som är en brittisk komiker som uppträder klädd i kvinnokläder. Han är lysande – kolla upp honom på Youtube!

Du har uppträtt i alla de tre storstäderna i Sverige. Var är publiken grinigast någonstans?

– Det är i Stockholm. Men det kanske är för att de inte förstår vad jag säger, haha. Men allvarligt behöver jag nog träna på att artikulera bättre. Det märks på de riktiga proffsen att de lärt sig hantera sina dialekter. Göteborgarna har gillat mig bättre, men jag går ändå hem bäst i Skåne.    

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA