Stark misstro mot ledningen

ALI.2003-08-25

Bara var fjärde anställd på Arbetslivsinstitutet tror att generaldirektör Inger Ohlsson och hennes ledning klarar framtiden för institutet.

– Enkäten visar väldigt bra resultat i fråga om de egna arbetsuppgifterna och ganska bra i fråga om den egna arbetsgruppen. Däremot är det påfallande få som känner stort förtroende för institutsledningen.

Det säger professor Anders Kjellberg, som har gjort undersökningen och själv arbetade på institutet när den gjordes.

Svarsfrekvensen på enkäten var bara 60 procent. Av dem som svarat ansåg endast var femte att ledningen är lyhörd för synpunkter från medarbetarna, och lika få angav att förändringar brukar vara väl förberedda och diskuterade.

En annan fråga är hur det står till med takhöjden på Arbetslivsinstitutet. Färre än hälften instämde i påståendet att man kan framföra kritiska synpunkter utan risk att försämra sin ställning på arbetsplatsen.

Anita Isaksson, som sitter i STs avdelningsstyrelse och är huvudskyddsombud på Arbetslivsinstitutet, tycker att svaren är så tydliga att de är svåra att bortförklara. Hon reagerar också över den låga svarsfrekvensen.

– Det kan ju vara så att folk inte tycker det är någon mening eftersom man inte känner sig delaktig. Det kan också finnas en rädsla för att svaren inte behandlas konfidentiellt.

Enkätsvaren ger samarbetet mellan fack och arbetsgivare bottenbetyg. Anita Isaksson tycker ändå att samarbetsklimatet blivit bättre sedan ST-styrelsen i vintras skrev ett öppet brev till ledningen om bristande information och delaktighet och om kränkningar av förtroendevalda.

Generaldirektör Inger Ohlsson – tidigare TCO-ordförande – kommenterar att det ”alltid finns anledning till självkritik”, att dialogen inte varit tillräckligt bra och att det viktiga är hur man fortsätter samtal och dialog under hösten. Någon tanke på att lämna sin post har hon inte.

– Jag har inte tänkt på den frågan. Jag har inte uppfattat stämningen så.

Rädslan att framföra kritik anser hon inte har med hennes ledarstil att göra.

– När det gäller hur vi driver institutet kan det kopplas till min ledarstil, men frågan om möjligheten att framföra kritik är mer komplex.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA