Staten hindrar bostadsbyggande

LÄNSSTYRELSERNA2013-12-13

Statens aktörer har ett stort ansvar för att det råder bostadsbrist i Sverige. Det kommer Riksrevisionen fram till efter en granskning av hur länsstyrelserna hanterar skyddet av riksintressen.

Enligt Riksrevisionen finns det många skäl till bostadsbristen, främst i storstäderna. En anledning är enligt Riksrevisionens granskning att systemet för att hantera riksintressen inte är anpassat till en situation med bostadsbrist. I mer än tre av fem kommuner med bostadsbrist har statens hantering av riksintressen hindrat bostadsbyggandet minst en gång de senaste tre åren.

Riksintressena är värdefulla områden som från olika utgångspunkter ska skyddas från påtaglig skada. Enligt Riksrevisionen ger länsstyrelserna inte kommunerna tillräckligt tydliga besked om hur de kan bygga bostäder som berör riksintressen. Länsstyrelsernas bedömningar av vad som är påtaglig skada är ofta oförutsägbara och gör att kommuner och exploatörer inte vågar chansa på att starta en planprocess, skriver myndigheten.

”Med tanke på bostadsbristen på många håll i landet är det viktigt att staten inte onödigt försvårar för kommunerna att planera bostäder. Här har vi ett exempel på att ingen av de statliga aktörerna har tagit sitt ansvar. Konsekvensen blir att planprocessen förlängs, försvåras och fördyras och att det byggs färre bostäder”, säger riksrevisor Jan Landahl i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA