Statens sjuktal långt från regeringens mål

HÄLSA2018-05-21

För första gången på sex år minskar sjukfrånvaron i staten. Men sjuktalen behöver sänkas snabbt de kommande tre åren för att nå regeringens mål, enligt en rapport från Statskontoret.

Sjukfrånvaron på statliga myndigheter låg på 4,0 procent av den tillgängliga arbetstiden under 2017. Det är en minskning med 0,1 procentenheter och ett trendbrott efter sex år av ökande sjukskrivningar, skriver Statskontoret.

Men regeringen har satt som mål att sjukfrånvaron år 2020 ska ha kommit ned till 2013 års nivå. För de statliga myndigheterna innebär det att sjuktalet måste minska betydligt mer än det gjorde 2017, runt 0,3 procent per år under åren 2018-2020.

Kvinnornas sjukfrånvaro är mer än dubbelt så hög som männens, 5,4 procent mot 2,5 procent. Det finns också stora variationer mellan myndigheter och verksamhetsområden. Verksamhetsområdet försvar är det friskaste med 2,3 procent, medan området socialt skydd inklusive hälso- och sjukvård tyngs av ett sjuktal på i snitt 6,1 procent.

Till det senare området hör bland andra Arbetsförmedlingen (6,7 procent), Statens institutionsstyrelse (7 procent), Försäkringskassan (6,1 procent) och Migrationsverket (5,8 procent).

I rapporten från Statskontoret konstateras också att långtidsfrånvaron, sjukskrivningar på mer än 60 dagar, fortsätter att öka som andel av den totala sjukfrånvaron. Andelen har ökat successivt från 43,2 procent 2013 till 55,5 procent 2017.

Statistiken omfattar 198 statliga myndigheter med 223 000 årsarbetskrafter. Siffrorna är något högre än den sjukstatistik som Arbetsgivarverket redovisade tidigare i år. Enligt Arbetsgivarverket minskade även långtidsfrånvaron marginellt, vilket alltså inte överensstämmer med Statskontorets redovisning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA