Statliga bolag kan också flyttas ut

NYHET2005-01-18

Förslaget om den statliga myndighetsflytten försenas. Utredningen ska även undersöka om verksamheter i statliga bolag kan föras över till de orter som drabbas av försvarets nedläggningar.

Under mellandagarna blev utredaren Jan Bergqvist klar med sin analys av 23 myndigheter som skulle kunna vara aktuella för en omlokalisering. Bakgrunden till granskningen är regeringens löfte om statliga jobb till de regioner som förlorar många arbetstillfällen när försvaret drar ned.

Bergqvist skulle lämna sitt förslag den 15 januari, men datumet för redovisning till regeringen har flyttats fram till den 25 januari. Det nya uppdraget att undersöka statliga företag ska vara klart den 1 mars.

Utredningen har anlitat Lars Jeding för bolagsanalyserna. Han ledde en motsvarande omställningsgrupp vid försvarsnedläggningarna i slutet av 1990-talet. Enligt Jan Bergqvist finns ännu inga statliga bolag utpekade som flyttkandidater.

Av de analyserade myndigheterna har två redan strukits från listan: Statens strålskyddsinstitut och Konkurrensverket har konstaterats olämpliga att placera om. Å andra sidan lades en ny myndighet till: Ungdomsstyrelsen.

De färdiga myndighetsanalyserna, som i huvudsak gjorts av konsultföretaget KPMG, ger inga entydiga fingervisningar om vad utredningen kommer att föreslå.

I den senaste analysomgången noteras dock att delar av krishanteringsenheten inom Krisberedskapsmyndigheten kan tänkas flytta till Kristinehamn, där också Räddningsverket ligger.

Kammarkollegiet skulle kunna placera delar av rättsavdelningen utanför Stockholm, och eventuella nya arbetsuppgifter med bouppteckningar och testamenten kan förläggas till Karlstad.

Kemikalieinspektionen anses inte omöjlig att flytta, Ungdomsstyrelsen bör antingen flyttas i sin helhet eller stanna i Stockholm, och Statens ljud- och bildarkiv skulle kunna ha hanteringen av äldre, analogt material på annan ort.

Vinnova anses kunna omlokalisera vissa administrativa funktioner samt avdelningen för innovationssystemanalys. Om Verket för högskoleservice sägs att det nya antagningssystemet till högskolan skulle kunna placeras utanför Stockholm, liksom upphandlingsavdelningen med 25 anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA