Statsanställda har bäst avtal

KOLLEKTIVAVTAL2018-09-03

Anställda i statlig sektor får i regel högst ersättning under längst period i de kollektivavtal som finns om kompletterande ersättning när man blir förälder, sjuk eller arbetslös. Det visar en granskning som Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har gjort.

I dag har ungefär 50 procent av de kvinnliga anställda och 60 procent av de manliga anställda en lön som är över taket för ersättning i flera av förmånerna i socialförsäkringen.

”Utvecklingen av socialförsäkringsförmåner sedan 1990-talet har successivt glidit från att vara ett system med inkomstbortfallsförsäkring mot ett grundtrygghetssystem”, skriver ISF.

Men genom att fack och arbetsgivare har tecknat kollektivavtal har arbetsgivaren förbundit sig att stå för kompletterande ersättningar. Det kan gälla exempelvis föräldraförsäkringen, sjukförsäkringen eller arbetslöshetsförsäkringen. Dessa gäller alla anställda på arbetsplatsen – inte bara dem som är medlemmar i ett fackförbund. Ungefär 90 procent av alla anställda i Sverige jobbar på en arbetsplats där arbetsgivare och fack har tecknat sådana kollektivavtal.

Nu visar ISFs granskning att anställda i statlig sektor i regel har högst ersättningsnivåer och längst ersättningsperioder i dessa kollektivavtal. Exempelvis får statsanställda föräldrapenningtillägg under 360 dagar per barn. Det kan jämföras med många anställda inom privat sektor som har sex månader med föräldrapenningtillägg. Anställda i statlig sektor är också de enda som har ett tillägg vid tillfällig föräldrapenning, enligt ISF.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar konstaterar att det inte innebär att staten på totalen är den attraktivaste arbetsgivaren.

– Det är bra att ha ett bra trygghetspaket, men frågan är om det räcker, säger hon.

Hon nämner att staten inte kan tävla om lön och att individens ansvar är mycket större inom staten.

– Du är personligt ansvarig och kan straffas med löneavdrag om du gör fel, det är tuffare att vara statsanställd än privatanställd. Inte heller finns någon guldkant som bonus – och andra förmåner är hårt reglerade.

Men det är få som känner till de kollektivavtalade ersättningarna, vilket är ett problem, skriver ISF. I staten är det exempelvis arbetsgivaren som ska ansöka om kompletterande tillägg till sjukersättning. Enligt ISF visar en undersökning att arbetsgivaren missar detta i elva procent av fallen.

Utöver de kollektivavtalade försäkringarna har många anställda privata försäkringar som ger ersättning vid inkomstbortfall, framför allt genom att de är medlemmar i ett fackförbund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA