Annons:
Chefredaktören
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Statsbudgetens hemliga budskap

Tid för ansvar. Eller: Fördriv satan. Drabbad av Wordfeud-trenden hittar ST Press chefredaktör Alexander Armiento dolda budskap i rubriken på årets budgetproposition.

TID FÖR ANSVAR. Frasen pryder höstens budgetproposition. Men det är något märkligt med de korthuggna ordens innehållslöshet. De får mig att bli misstänksam. Jag söker i bakhuvudet, famlar efter ett sammanhang där de får mening.

Plötsligt inser jag vad det är som pågår i mina tankar. Som så många andra har jag de senaste veckorna sysselsatt mig med Wordfeud, det digitala spel i Alfapets och Scrabbles anda som går ut på att kombinera bokstäverna man fått på bästa sätt. Efter att ha vridit och vänt på mina brickor och funderat på om det är smartast att lägga ut STOL eller LOTS, spanar min hjärna nu automatiskt efter alternativa – och mer poängfyllda – bokstavsföljder.

Den här flugan kan inte ha gått finansdepartementet förbi. (Den har ju sannolikt orsakat ett produktionsbortfall som syns i BNP-utvecklingen.) Plötsligt slås jag av tanken att den tomma parollen på pärmarna kan vara resultatet av att någon på ett snillrikt sätt arrangerat om brickorna för att gömma det egentliga innehållet.

— •l• —

Likt en frikyrkopastor som spelar hårdrocksskivor baklänges i jakt på osunda förkunnelser börjar jag leta efter dolda budskap från Anders Borg. Och mycket riktigt. Kastar man om bokstäverna i budgetens tomma slagord finns någonting där. Men det är ingen djävulsdyrkan – utan raka motsatsen:

FÖRDRIV SATAN. Försöker finansministern med subliminala budskap framställa sig som ekonomisk exorcist? Kan målet vara att övertyga oss om att stenhård budgetdisciplin kommer att rädda oss från världsekonomins helvetesgap? Med bergfast tro på det begränsade reformutrymmets trånga väg kan mannen i hästsvansen jaga bort det onda, tycks innebörden vara.

Andra möjliga bokstavsomkastningar av de tre orden tycks ge stöd för den tesen. Vad hände exempelvis med skattesänkningen för pensionärer? SVAR: FÖRINTAD.

Men precis som den som ägnar sin tid åt att lyssna på musik åt fel håll hittar jag allt fler märkligheter när jag fortsätter att skyffla runt dessa bokstäver. Förvirringen tilltar. Kan AVSNÖRA DRIFT syfta på planerade privatiseringar? Vad skulle VINTRARS FÖDA vara? Nej, jag är nog på fel spår. Ett dolt budskap borde ha starkare koppling till skriftens innehåll. Men övertygelsen om att det faktiskt finns något annat bakom den där frasen kan jag ändå inte släppa – för vem skulle annars på allvar dekorera en regeringsproposition med ord som »Tid för ansvar«?

Till sist finner jag dem. Orden som kärnfullt sammanfattar den nådiga luntans argumentation för en restriktiv finanspolitik: FÖRSVARAD NIT.

— •l• —

Fast kanske inte ändå. För trots att Anders Borg i våras utlovade höjda alkoholskatter, med motiveringen att det ska löna sig att arbeta och inte att supa, blev det ju inte så. Fullt så hård disciplin behövdes tydligen inte. Och detta får mig till slut att tvivla på att jag verkligen genomskådat en hemlig plan hos rikets högsta ledning. För det är tydligt att TID FÖR ANSVAR i alla fall inte ska utläsas som TA FARS RÖDVIN.

Alexander Armiento är chefredaktör för STPress.

Bli den första att tycka till!
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.
ArbetsmiljöNyhetDet behövs stora utbildningssatsningar för att klara företagshälsovårdens behov av kompetensförsörjning, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, i en ny rapport.
BrottslighetNyhetKnappt 450 personer har dömts till 1 100 år i fängelse sedan 2014. Det är resultatet av tolv myndigheters samverkan mot den organiserade brottslighet, som nu redovisas i en ny rapport.
StatsbudgetenNyhetSom väntat får inte Arbetsförmedlingen något extra tillskott i regeringens vårändringsbudget, som presenterades på onsdagen. Kriminalvården får inte de medel myndigheten begärt och satsningen på att bygga ut högskolan försenas. Däremot får Regeringskansliet mer pengar och fri entré på statliga museer återinförs.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har fått fram 53 nya arbetstillfällen i Kiruna. Satsningen är en del av kompensationen för avvecklingen av statliga Radiotjänst som läggs ned 2020, rapporterar P4 Norrbotten.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionens granskningar av regeringen och myndigheterna leder till resultat. Det visar myndigheten i sin årliga uppföljningsrapport.
POSTNORDNyhetPå koncernstyrelsens initiativ får Postnords vd Håkan Ericsson och finanschefen Gunilla Berg lämna sina jobb med omedelbar verkan. ”ST ställer sig bakom beslutet”, säger STs vice avdelningsordförande Per-Åke Alenius.
StatsförvaltningNyhetRiksdagens konstitutionsutskott, KU, granskar nu hur det gick till när de två generaldirektörerna Ann-Marie Begler, Försäkringskassan, och Ulla Sandborgh, Svenska kraftnät, fick lämna sina myndigheter. På måndagen höll utskottet två förhör.
SkogsstyrelsenNyhetEfter avslutade förhandlingar står det klart att totalt 38 tjänster försvinner på Skogsstyrelsen. Det är klart färre än de 124 som varslades. ”Arbetsgivaren tog i uppåt”, säger Royne Andersson, STs avdelningsordförande.
JÄMSTÄLLDHETNyhetGenom en ny handbok vill Sveriges kvinnolobby driva på för förbättrad jämställdhet i arbetslivet via kollektivavtal. ”Vår bild är att kollektivavtalen skulle kunna användas betydligt mer än man gör i dag”, säger Jenny Andersson på Sveriges kvinnolobby.