Annons:
Chefredaktören
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Statsbudgetens hemliga budskap

Tid för ansvar. Eller: Fördriv satan. Drabbad av Wordfeud-trenden hittar ST Press chefredaktör Alexander Armiento dolda budskap i rubriken på årets budgetproposition.

TID FÖR ANSVAR. Frasen pryder höstens budgetproposition. Men det är något märkligt med de korthuggna ordens innehållslöshet. De får mig att bli misstänksam. Jag söker i bakhuvudet, famlar efter ett sammanhang där de får mening.

Plötsligt inser jag vad det är som pågår i mina tankar. Som så många andra har jag de senaste veckorna sysselsatt mig med Wordfeud, det digitala spel i Alfapets och Scrabbles anda som går ut på att kombinera bokstäverna man fått på bästa sätt. Efter att ha vridit och vänt på mina brickor och funderat på om det är smartast att lägga ut STOL eller LOTS, spanar min hjärna nu automatiskt efter alternativa – och mer poängfyllda – bokstavsföljder.

Den här flugan kan inte ha gått finansdepartementet förbi. (Den har ju sannolikt orsakat ett produktionsbortfall som syns i BNP-utvecklingen.) Plötsligt slås jag av tanken att den tomma parollen på pärmarna kan vara resultatet av att någon på ett snillrikt sätt arrangerat om brickorna för att gömma det egentliga innehållet.

— •l• —

Likt en frikyrkopastor som spelar hårdrocksskivor baklänges i jakt på osunda förkunnelser börjar jag leta efter dolda budskap från Anders Borg. Och mycket riktigt. Kastar man om bokstäverna i budgetens tomma slagord finns någonting där. Men det är ingen djävulsdyrkan – utan raka motsatsen:

FÖRDRIV SATAN. Försöker finansministern med subliminala budskap framställa sig som ekonomisk exorcist? Kan målet vara att övertyga oss om att stenhård budgetdisciplin kommer att rädda oss från världsekonomins helvetesgap? Med bergfast tro på det begränsade reformutrymmets trånga väg kan mannen i hästsvansen jaga bort det onda, tycks innebörden vara.

Andra möjliga bokstavsomkastningar av de tre orden tycks ge stöd för den tesen. Vad hände exempelvis med skattesänkningen för pensionärer? SVAR: FÖRINTAD.

Men precis som den som ägnar sin tid åt att lyssna på musik åt fel håll hittar jag allt fler märkligheter när jag fortsätter att skyffla runt dessa bokstäver. Förvirringen tilltar. Kan AVSNÖRA DRIFT syfta på planerade privatiseringar? Vad skulle VINTRARS FÖDA vara? Nej, jag är nog på fel spår. Ett dolt budskap borde ha starkare koppling till skriftens innehåll. Men övertygelsen om att det faktiskt finns något annat bakom den där frasen kan jag ändå inte släppa – för vem skulle annars på allvar dekorera en regeringsproposition med ord som »Tid för ansvar«?

Till sist finner jag dem. Orden som kärnfullt sammanfattar den nådiga luntans argumentation för en restriktiv finanspolitik: FÖRSVARAD NIT.

— •l• —

Fast kanske inte ändå. För trots att Anders Borg i våras utlovade höjda alkoholskatter, med motiveringen att det ska löna sig att arbeta och inte att supa, blev det ju inte så. Fullt så hård disciplin behövdes tydligen inte. Och detta får mig till slut att tvivla på att jag verkligen genomskådat en hemlig plan hos rikets högsta ledning. För det är tydligt att TID FÖR ANSVAR i alla fall inte ska utläsas som TA FARS RÖDVIN.

Alexander Armiento är chefredaktör för STPress.

Bli den första att tycka till!
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetSkyddsombud och anställda på Myndigheten för arbetsmiljökunskap slår i skrivelser larm om den egna arbetsmiljön. Generaldirektören Nader Ahmadi är i dag kallad till ett möte på departementet, rapporterar Dagens Nyheter.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.