Statsbudgetens hemliga budskap

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2011-09-27

Tid för ansvar. Eller: Fördriv satan. Drabbad av Wordfeud-trenden hittar ST Press chefredaktör Alexander Armiento dolda budskap i rubriken på årets budgetproposition.

TID FÖR ANSVAR. Frasen pryder höstens budgetproposition. Men det är något märkligt med de korthuggna ordens innehållslöshet. De får mig att bli misstänksam. Jag söker i bakhuvudet, famlar efter ett sammanhang där de får mening.

Plötsligt inser jag vad det är som pågår i mina tankar. Som så många andra har jag de senaste veckorna sysselsatt mig med Wordfeud, det digitala spel i Alfapets och Scrabbles anda som går ut på att kombinera bokstäverna man fått på bästa sätt. Efter att ha vridit och vänt på mina brickor och funderat på om det är smartast att lägga ut STOL eller LOTS, spanar min hjärna nu automatiskt efter alternativa – och mer poängfyllda – bokstavsföljder.

Den här flugan kan inte ha gått finansdepartementet förbi. (Den har ju sannolikt orsakat ett produktionsbortfall som syns i BNP-utvecklingen.) Plötsligt slås jag av tanken att den tomma parollen på pärmarna kan vara resultatet av att någon på ett snillrikt sätt arrangerat om brickorna för att gömma det egentliga innehållet.

— •l• —

Likt en frikyrkopastor som spelar hårdrocksskivor baklänges i jakt på osunda förkunnelser börjar jag leta efter dolda budskap från Anders Borg. Och mycket riktigt. Kastar man om bokstäverna i budgetens tomma slagord finns någonting där. Men det är ingen djävulsdyrkan – utan raka motsatsen:

FÖRDRIV SATAN. Försöker finansministern med subliminala budskap framställa sig som ekonomisk exorcist? Kan målet vara att övertyga oss om att stenhård budgetdisciplin kommer att rädda oss från världsekonomins helvetesgap? Med bergfast tro på det begränsade reformutrymmets trånga väg kan mannen i hästsvansen jaga bort det onda, tycks innebörden vara.

Andra möjliga bokstavsomkastningar av de tre orden tycks ge stöd för den tesen. Vad hände exempelvis med skattesänkningen för pensionärer? SVAR: FÖRINTAD.

Men precis som den som ägnar sin tid åt att lyssna på musik åt fel håll hittar jag allt fler märkligheter när jag fortsätter att skyffla runt dessa bokstäver. Förvirringen tilltar. Kan AVSNÖRA DRIFT syfta på planerade privatiseringar? Vad skulle VINTRARS FÖDA vara? Nej, jag är nog på fel spår. Ett dolt budskap borde ha starkare koppling till skriftens innehåll. Men övertygelsen om att det faktiskt finns något annat bakom den där frasen kan jag ändå inte släppa – för vem skulle annars på allvar dekorera en regeringsproposition med ord som »Tid för ansvar«?

Till sist finner jag dem. Orden som kärnfullt sammanfattar den nådiga luntans argumentation för en restriktiv finanspolitik: FÖRSVARAD NIT.

— •l• —

Fast kanske inte ändå. För trots att Anders Borg i våras utlovade höjda alkoholskatter, med motiveringen att det ska löna sig att arbeta och inte att supa, blev det ju inte så. Fullt så hård disciplin behövdes tydligen inte. Och detta får mig till slut att tvivla på att jag verkligen genomskådat en hemlig plan hos rikets högsta ledning. För det är tydligt att TID FÖR ANSVAR i alla fall inte ska utläsas som TA FARS RÖDVIN.

Alexander Armiento är chefredaktör för STPress.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA