Statschefen ska väljas

DEBATT: INSÄNT2004-04-07

Trevligt att ni också är på gott humör. Att man nu i efterhand försöker att med alla medel skydda kungens fatala felsägningar i Brunei genom att skylla på UD är ett lågvattensmärke av rojalisterna.

Personligen tycker jag det är synd om vår monark Carl XVI Gustaf som gör det lite svårt för sig med sina olika uttalanden. Förhoppningsvis funderar han på att abdikera och lämna över styret till det svenska folket som genom val utser en president.

Monarkin är förlegad och har en fördummande inverkan på människor. Det logiska är att en modern demokratisk stat självklart inte håller sig med ärvda titlar.

Hos en del människor är kungafamiljen omåttligt populär, vilket man kan ställa sig undrande till då kungabarnen har en utmanande livsstil som vi skattebetalare tyvärr får stå för.

De uppför sig inte speciellt väl utan åker omkring i snabba bilar och parkerar där det passar dem utan att riskera något.

Någon större hänsyn till andra sjöfarare tas inte när de far omkring i snabba lyxiga racerbåtar. De har lagt sig till med de senaste jetsetsvanorna, obekymrade om morgondagen. Utbildning eller arbete finns inte i deras tankevärld. Det är bara fester och partys som gäller.

Däremellan tar de semester på någon skidort eller solig badstrand i karibiska övärlden.

Jag tycker det viktigaste är att låta det demokratiska statsskicket slå igenom fullt ut. Befria kungligheterna och anhängarna från den otidsenlighet som heter ärftlig monarki. Den offentliga makten i Sverige utgår ifrån folket. Följaktligen måste det högsta ämbetet utgå ifrån folket. Statschefen ska väljas och inneha sitt ämbete under begränsad tid.

Folket i Sverige kan leva utan kungen och den kungliga familjen. Men familjen kan inte leva utan folket.

Ingvar Lundquist

Lidköping

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA