Statstjänsteman med svart bälte

FÖRDJUPNING2003-11-27

l Peter Cavala är inte bara ST-medlem vid Migrationsverket i Malmö. Han vet dessutom vad ord som mawashi, chudan, gyaku och nagashi betyder. Ja, och så är han europamästare i karate också.

Av:  Christian Örjestål

Varför karate?
– Det var någon gång i början av 80-talet som jag första gången såg en film med Bruce Lee. Jag var kanske tolv–tretton år och jag blev helt tagen. Alla grabbar ville kunna karate på den tiden och jag gjorde slag i saken och började träna.

Blev du den tuffa killen i skolan som man aktade sig för då?
– Haha, nej det var jag nog inte. Faktum är att karaten hjälpte mig oerhört mycket i skolan. Jag hade ganska stora problem med skolarbetet innan jag började träna, jag och skolan gick verkligen inte hand i hand. Men med karaten lärde jag mig vikten av självdisciplin och konsten att fokusera på saker och ting.

Karaten räddade dina betyg alltså?
– Det kan man kanske säga. Skolan blev i alla fall lättare och sedan gick jag vidare och tog två akademiska examen. Även då jag inte tävlar längre har jag kvar den där självdisciplinen. Vid sidan av mitt heltidsjobb läser jag två kvällskurser, en i språk och en i juridik.

Du tävlar inte längre?
– Jag har trappat ned ordentligt. I stället har jag börjat träna kickboxning för att hålla kroppen i form.

Hur bra var du när du var som bäst?
– Jag har svart bälte av tredje dan (dan betyder ungefär grad). Och jag har tränat karate i 20 år. Under 80-talet blev jag SM-mästare för juniorer och seniorer i lag. 1986 kom jag på tredje plats i individuellt och 1992 blev jag europamästare i lag. Det var nog den stora höjdpunkten.

Är karaten fortfarande viktig för dig?
– Oh ja, som kampsportare är man ofta lugn i själen. Träningen ger utlopp för frustrationer och känslor. Det är stimulerande för hjärnan och bra för kroppen.

Jag har läst någonstans att karate är den främsta formen av stresshantering.
– Det ligger en hel del i det. Sparkar och slag är bara en del – den enkla delen. Det lär man sig på några år. Den stora utmaningen är själslig. Att kunna nollställa hjärnan, rensa tankarna – kalla det vad du vill. Det är avslappnande och ger energi och fokus på rätt saker.

Någonting som andra borde pröva alltså?
– Verkligen. Det är en viktig fråga för arbetslivet. Alla behöver kanske inte börja träna karate, men meditationen är något som alla skulle kunna använda sig av – och må bättre av.
christian örjestål

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA