Annons:
Bild:Pressbild
Illustrationer
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Stenmark ställer ut sin vemodiga satir

Dödsångesten har varit både drivkraft och kreativ källa för Jan Stenmark. Nu ställer EWK-museet i Norrköping ut hans bilder från de gångna 25 åren.

På sätt och vis får man väl säga att cirkeln sluts när Jan Stenmark nu ställer ut på EWK-museet, som är en del av Arbetets museum i Norrköping. Det var här i staden han växte upp, och just i de här kvarteren har han jobbat. Sommaren 1967 tillbringade den då 18-årige Jan Stenmark i slipen på Holmens bruk, där hans uppgift var att ta emot stockar från avbarkningen. 

– Det var tungt kroppsarbete, men jävligt bra betalt och ganska roligt. Jag hade några kompisar som var där samtidigt, och det fanns tid att sticka upp på taket och sola ibland. 

I dag har bruket och de övriga indust­rierna på området förvandlats till kultur- och museikvarter. 

– Det är ju så det ser ut på många håll, säger Jan Stenmark. 

»Här & då« heter utställningen som nu samlar ett stort antal av Jan Stenmarks verk. Humorbilder är det epitet han själv har gett sina alster. För många är de välbekanta vid det här laget. Ett femtontal böcker har det hunnit bli, liksom kalendrar, kylskåpsmagneter och disktrasor. 

Till grund för collagen ligger ofta reklam­fotografier från 1950- och 1960-talen, förvrängda genom att Jan Stenmark låter personerna på bilderna ge uttryck för helt andra tankar än dem de tycks vilja utstråla. Ibland är det 
omedelbart kul. Ibland vemodigt. Ibland hisnande drabbande. »I brist på sin nästa, får man älska sig själv«, ut­talar en ensam man på väg i säng.

En annan medelålders man svingar våldsamt en pinnstol i luften i ett strikt möblerat vardagsrum: »Gud finns överallt! hävdade han envetet, och slog vilt omkring sig«, står det under bilden.

Själv fyllde Jan Stenmark 65 i fjol och är tekniskt sett pensionär. Men han jobbar vidare som vanligt, en ruta i taget. Det rör sig om ett ensamt, stilla nötande i tysthet, i jakt på exakta formuleringar och bildval. Balansen avgörs ofta av så lite som ett ord, säger Jan Stenmark.

Sin säregna stil utvecklade han sedan brodern köpt några gamla nummer av damtidningen Allt i hemmet.

– Där fanns annonser med en otroligt glättad yta, samtidigt som det var något som inte riktigt stämde. Bilderna var vackra, men också falska. Det var en typ av bilder som jag vuxit upp med, utan att reagera på då, men där 
leendena i efterhand framstod som lite väl breda. Det kliade i fingrarna att få arbeta med dem. 

Vad är det som gör den här eran så användbar för dig, som konstnär? 

– Det är framtidstron, de drömmar som finns i bilderna – semesterdrömmen, fritidsdrömmen... Det är reella drömmar som människor faktiskt hade, och som man inte ska se ned på. Men som samtidigt ter sig lite löjliga, med den här gravallvarliga glättig­heten.
Tidens gång skapar en nödvändig distans. 
– Jag arbetar ju inte med dagssatir, utan med något slags existentiell satir. 

Jan Stenmark växte upp som en duktig tecknare, men utan något konstnärligt arv i familjen. Den banan stakade han ut på egen hand. I tonåren fastnade han för surrealismen.

– Surrealisterna målade ju ofta faktiska föremål, men i en värld som var helt egen och skild från den vanliga världen. Det blev en andrumsplats, ett kreativt och roligt område att fly in i. 

När Jan Stenmark var 15 år gammal dog hans pappa, och den dödsångest och hypokondri som han lidit av redan tidigare blev värre. I förlängningen, säger han, har den krisen emellertid fungerat både som en drivkraft och som en källa att ösa ur i arbetet. 

– Jag var länge ganska inställd på att jag skulle dö ung. Att känna så ger ju en viss drivkraft i skapandet. Men också där är det nödvändigt med viss distans. När min dödsångest var som starkast i tjugoårsåldern hade jag aldrig vågat 
göra en dödenbild. Det låg för nära, det hade varit att utmana ödet. Men i och med att det är något man har känt, så har man det med sig, och kan jobba med det. 

Där någonstans finns kanske nyckeln till Jan Stenmarks framgång. Meto­diskt har han de senaste 25 åren under­grävt reklamens raka, glada bud­skap. Men de existentiella kommentarer han till­fogar collagen har visat sig vara allmän­giltiga. Ångesten inför till­varons outgrundlighet är uppenbarligen något som berör oss alla. 

Jan Stenmark
  • Ålder: 66 år. 
  • Bor: Södermalm, Stockholm. Har arbetslokal i Lilje­holmen, en kort promenad hemifrån.
  • Bakgrund: Utbildad bild­lärare. Sade upp sig 1990 för att fokusera helt på det egna skapandet.
  • Aktuell: Med utställningen »Här & då«, på EWK-museet i Norrköping 9 maj–6 sep­tem­ber. Ställer under sommaren även ut i Dalarna, på Kulturföreningen Magasinet i Falun och på Verket Avesta Art. Senaste boken heter Skratta åt räkor och utkom i fjol.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.