Annons:
GÄSTKRÖNIKA
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Stig Fredrikson: Hitta kronprins blir Putins nya huvudvärk

Putin har så blivit pass synonym med Ryssland att det kan bli svårt att hitta en efterträdare, skriver journalisten Stig Fredrikson.
Stig Fredrikson.

Kanske blev Vladimir Putins seger i det ryska presidentvalet större än vad till och med han själv hade räknat med.

Förklaringen? Utbrett valfusk, men troligen ändå mindre än för sex år sedan. Viktigare var att lokala makthavare och arbetsgivare utsatte medborgarna över hela Ryssland för ett enormt tryck att gå och rösta.

Mardrömmen för Kreml var att alltför många väljare skulle stanna hemma därför att de upplevde att valet var avgjort på förhand. Nitiska befattningshavare ville därför göra sin president en tjänst – och försäkra sig själva om fortsatt jobb – genom att med lock och pock få folk att rösta.

Men allra viktigast var att Vladimir Putin under sin långa tid vid makten (bara Stalin har suttit längre) har lyckats göra sig oumbärlig för en stor majoritet av det ryska folket.

Genom en intensiv propaganda i många år, inte minst i de statskontrollerade tv-kanalerna, har Putin fått en roll som landsfader. Han har på nytt gjort Ryssland till en fruktad stormakt i omvärlden och på hemmaplan gett medborgarna ett bättre materiellt liv.

Putin har helt enkelt blivit synonym med Ryssland. ”Utan Putin inget Ryssland” som en av hans närmaste män sade häromåret. Stabilitet i Putins Ryssland betyder inte – som hans kritiker menar – stagnation, utan i stället lugn och ro i landet. Och den stabiliteten ville väljarna inte rucka på.

Putins tolkning är att han har fått ett ännu starkare mandat från folket. Frågan är nu vad han ska göra med det mandatet. I sina första kommentarer lovade han att ge medborgarna en högre levnadsstandard. Men han sade inget om hur det ska gå till.

Den ryska ekonomin är i starkt behov av reformer. Det halverade oljepriset de senaste åren har slagit hårt mot statens inkomster. Den militära upprustningen har genomförts på bekostnad av satsningar på skola, hälso- och sjukvård och infrastruktur.

Samtidigt har Putin försummat att diversifiera näringslivet bort från det ensidiga beroendet av råvaruexport. Han förlitade sig alltför länge på de höga olje- och gaspriser som möjliggjorde en stadig ekonomisk tillväxt.

Nu går inte det längre. Ryssland skulle behöva reformer i form av mindre statlig kontroll över näringslivet, ett bättre investeringsklimat, mindre korrumperade institutioner och garantier för privat äganderätt.

Men Putin är ingen vän av reformer. Ett oberoende rättsväsende och en effektiv kamp mot korruptionen skulle kunna äventyra hela grunden för Putins styre, där en liten elit runt honom har kunnat berika sig ofantligt.

Putin har gjort sig oumbärlig. Men under de kommande sex åren måste han ändå börja förbereda Ryssland för en tid utan honom. Hans svåraste uppgift blir att peka ut en efterträdare som både kan garantera att inget ont vederfars Putin själv och att hans maktsystem lever vidare.

Risken finns att olika maktgrupper börjar kämpa om hur Ryssland ska styras efter Putin.

Stig Fredrikson, journalist och författare

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen tar in 30 personer från ett bemanningsföretag för att hantera myndighetens digitala tjänster, samtidigt som förhandlingar om den planerade neddragningen med 4 500 anställda pågår.
ArbetsrättNyhetRegeringen har skickat ett förslag om att höja anställningsskyddet till 69 års ålder till lagrådet. Enligt pressmeddelandet hoppas regeringen kunna lägga fram en proposition till riksdagen under mars.
KriminalvårdenNyhetKriminalvården klarar inte längre att utföra transportuppdraget fullt ut som planerat, utan minskar på personalen och drar ned på körningarna. Orsaken är brist på pengar.
DiggFördjupningNär den nya myndigheten Digg ska samordna arbetet med att göra statsförvaltningen digital är det inte de statsanställdas it-arbetsmiljö som har högsta prioritet. Men generaldirektören Anna Eriksson konstaterar att frågan ändå är viktig: »Vi måste bygga system som är ändamålsenliga för att få ut nyttan av dem.«
ArbetsmiljöNyhetOmkring en av tio i yrkesverksam ålder uppger att de blivit utsatta för beteenden som kan kategoriseras som arbetsrelaterad nätmobbning. Chefer och män är överrepresenterade bland de utsatta, visar en avhandling vid Malmö universitet.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens häkten är överbelagda. I Malmö tvingades häktet stänga för nyintagningar i helgen för att alla platser var belagda. Gripna blev i stället kvar i polisens arrester. "Läget är akut och polisledningen bedriver ett intensivt arbete för att hantera detta", skriver Polisen på sin hemsida.
SpårtrafikenNyhetTågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.
EUNyhetEU-kommissionen kritiserar ordförandelandet Rumänien för landets hantering av rättsväsendet. Rumäniens regering har infört nya regler för hur höga åklagarämbeten ska besättas.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetRegeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får runt 20 miljoner kronor efter att ha vunnit en tvist mot en it-leverantör i hovrätten. Tidigare hade tingsrätten gått på leverantörens linje om att myndigheten sagt upp avtal dem emellan på felaktiga grunder, skriver Dagens juridik.
ArbetsförmedlingenNyhetGeneraldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara myndighetens it-miss. Den kan ha orsakat upp till 70 000 felaktiga beslut.
KorruptionNyhetAntalet misstänkta i samband med muthärvan kring utbildningsföretaget Labcenter växer kraftigt. Enligt uppgifter i Dagens Industri är nu ett par hundra offentliganställda misstänkta för att ha tagit mutor.
StatsförvaltningNyhetDet utökade samarbetet mellan statliga myndigheter de senaste åren har minskat risken för att miljontals kronor används till att stödja terrorism. Det uppger Anders Kassman vid Säkerhetspolisen, Säpo, i en intervju med Ekot.
SkolinspektionenNyhetRiksrevisionen riktar kritik mot att Skolinspektionen inte sköter tillsynen av skolor som avsett. Myndigheten avslutar ärenden utan återbesök på skolorna, inte sällan när otrygg och stökig miljö varit problemet.
SkatteverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar två tjänstemän vid Skatteverket för deras agerande i samband med en tillsyn. Enligt JO var det fel att de två gick in i ett hus trots att bolagets företrädare inte fanns på plats.
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Närmast ska förslaget ska godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.