Stoppa EU-hotet

LEDARE2004-05-14

Vi ska göra allt för att stoppa förslaget till EUs tjänstedirektiv, sade LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin nyligen och hänvisade till hoten mot den svenska kollektivavtalsmodellen.

EU-kommissionens förslag för att utöka den fria rörligheten av tjänster inom EU-området är onekligen hotfullt. Det innehåller tankar och idéer som riskerar att slå sönder en stor del av de regler och sedvänjor som skapats på den svenska arbetsmarknaden till skydd för de anställda.

Den svenska, och nordiska, fackliga modellen har byggts upp under mer än 100 år av facklig kamp. I botten har legat en solidarisk, humanistisk inställning grundad på åsikten om varje människas lika värde.

Det har medfört att löntagarnas ställning i Sverige är unikt stark i en internationell jämförelse, trots tidvisa bakslag.

I Sverige finns starka fackföreningar som motpart till arbetsgivarna. Kollektivavtalet har en grundmurad ställning. Löne- och villkorsfrågor, arbetsmiljöfrågor löses genom den gemensamma styrkan. Anställda kan inte slängas ut på backen hur som helst och strejkrätt finns även på den offentliga sidan.

I det internationella samarbetet har den svenska fackliga rörelsen haft som ambition att dela med sig av sina erfarenheter. Man har velat sprida kunskapen om hur ett arbetsliv kan byggas upp där alla anställdas rätt tas tillvara.

EU borde kunna vara ytterligare en arena för att förbättra löntagarnas rättigheter. Den sociala dialogen och principerna om skydd för lönedumpning var första steg åt rätt håll.

Med det förslag till tjänstedirektiv som EU-kommissionen nu lagt fram tycks det som om de arbetsgivarvänliga och anti-fackliga krafterna vunnit övertaget i EU-toppen.

Grundbulten i förslaget är den så kallade ”ursprungslandsprincipen”. D v s att bestämmelserna i ett företags hemland ska gälla anställda oavsett var företaget verkar.

Det innebär att om tjänsteföretag från exempelvis Polen, Slovakien eller Portugal etablerar sig i Sverige så är det polska, slovakiska respektive portugisiska regler som ska gälla, inte svenska lagar och avtal.

Antas direktivet är alltså risken stor att företagen väljer att ha sitt säte i ett land med låga löner och den svagaste arbetsrätten för att sedan verka i de övriga länderna.

I praktiken blir det omöjligt för facken att genomdriva kollektivavtal med de utländska bolagen eftersom företaget inte ska behöva ha någon adress eller representant i Sverige.

EU–kommissionens förslag innebär att arbetande människor kommer att betraktas som vilken handelsvara som helst.

Om tjänstedirektivet förverkligas riskerar vi onekligen att få en konkurrens mellan EU-länderna om att ha sämst villkor för anställda och sämst kontroll av bolag för att kunna locka till sig nyetableringar.

Facken i Sverige, och i övriga EU-länder, måste nu snabbt gå till aktion för att förhindra att de anti-fackliga krafterna tar kommandot i Europa.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA