Stoppa privata bolag i arresten

DEBATT: POLISEN2013-01-22

Kostnaderna går först när polisen upphandlar arrest­vakter, skriver Mattias Bernhardsson. Han är ombud för föräldrarna till Sercan Budakçı, som tog sitt liv på Handens polisstation för ett och ett halvt år sedan.

27-årige Sercan Budakçı hittades livlös i arresten på Handens polis­station i Haninge i juli 2011. Han tog sitt liv efter nästan 24 timmar i cellen. Han nekades den vård han behövde och uttryckligen begärde. Det är inte ett isolerat fall. Under 2011 rapporterades 128 incidenter med skador eller dödsfall i polisens arrester.

Som ombud för de närmast anhöriga har jag utrett omständigheterna och ställt krav på åtgärder i syfte att förhindra att något liknande sker igen.

Det handlar om att sluta sätta kostnader framför de intagnas säkerhet och personalens arbetsmiljö. Det gäller både arrestlokalernas utformning – där vi kräver att den väggfasta stolen under ventilationen tas bort – och upphandlingen av jourläkare samt arrestvakter.

Den inhyrda jourläkaren som beslutade att inte föra Sercan Budakçı till psykakuten var egentligen ortoped. Det var prislappen som avgjorde upphandlingen när det enda bolaget utan rätt utbildning och erfarenhet fick jobbet.

Arrestvakterna var anställda på ett privat bevaknings­företag som senare sparkades på grund av bedrägeri. I dag drivs arrestbevakningen av ett annat vinstdrivande privat bevakningsföretag. Vakterna saknar bland annat den utbildning kriminal­vårdare har. De saknar också meddelarskydd.

STs avdelning inom polisväsendet har flera gånger ifrågasatt att arrestbevakning utförs av privata vaktbolag. Det är i princip alltid
lägs­ta anbud som vinner. De privata aktörernas vinstintresse och polisens spariver är en livsfarlig kombination för såväl intagna som anställda. Det handlar om att man använder tim­anställda i stället för fast anställda. Det handlar om ensamarbete i stället
för dubbelbemanning. Det handlar om hög personalomsättning i stället för kontinuitet. Det handlar om trötta vakter i tjänst efter för långa pass.

Lösningen handlar om att säga nej till vinstdrivande bolag inom myndighetsutövning.

Efter kritiken som följde själv­mordet på Handens polisstation bytte Rikspolisstyrelsen till slut ut vårdbolaget som tillhandahöll jourläkare mot läkare med rätt utbildning och erfarenhet. Jag och de anhöriga kräver att detsamma sker inom arrest­bevakningen. Vi kräver att den ska utföras av fast anställda och utbildade kriminalvårdare med tillräcklig bemanning – inte av privata bevakningsbolag.

Det handlar om att leva upp till det ansvar man har för människors liv när de befinner sig i polisens förvar och tillsyn. Det handlar också om de anställdas arbetsmiljö och skyldig­heten att följa arbetsmiljölagen. Självmordet påverkade samtliga anställda i tjänst. Många mådde väldigt dåligt. Ingen önskar att detta upprepas, i vetskap om att rätt åtgärder hade kunnat förhindra det. 

 

Mattias Bernhardsson,
ombud för Sercan Budakçıs föräldrar.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA