Stoppa privatisering i staten

SEKO2003-09-17

Stoppa smygprivatiseringarna i den statliga sektorn! Det krävde Sekos ordförande Janne Rudén vid förbundets kongress.

Drift och underhåll i den statliga sektorn smygprivatiseras, vilket leder till försämrad kvalitet, hävdade Janne Rudén. Särskilt tydligt syns det i Vägverket och Banverket.

– Vid upphandlingar är det mer regel än undantag att den entreprenör som är billigast får jobbet. Kvaliteten får en underordnad betydelse, sa han.

Avregleringen har också skadat svensk industri, menade han, då det inte längre finns några stora kompetenta inköpare som är beredda att ta risker.

– Då blir det inte heller några efterföljare till AXE-växlarna, RC-loken eller X 2000-tågen.

Det mest extrema exemplet på ”konkurrensdyrkan” är fyrdubblingen av telemaster i 3G-nätet, ansåg Janne Rudén: det är som att bygga fyra broar mellan Malmö och Köpenhamn för att öka konkurrensen. Vari ligger samhällsnyttan? frågade han retoriskt.

Han krävde en utvärdering av systemskiftet med avregleringar och privatiseringar utifrån kvalitet, service och de anställdas villkor. Tills den är genomförd måste all fortsatt avreglering stoppas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA