Stor minskning av andelen återfall i brott

KRIMINALVÅRDEN2016-09-29

Antalet återfall i brott har minskat från 40 till 31 procent under de senaste tio åren. Det finns ingen skillnad mellan vilken anstalt man varit intagen på, konstaterar Kriminalvården.

Kriminalvårdens forsknings- och utvärderingsenhet har haft uppdraget att hitta en analysmodell för att undersöka om risken för återfall skiljer sig åt beroende på vilken anstalt man som klient varit intagen på. Avsikten var att få fram ett kvalitetsmått för anstalternas arbete, där enskilda anstalter skulle kunna lyftas fram som goda exempel på hur hela Kriminalvården borde arbeta för att minska återfall i brott hos klienterna. Men resultatet blev att analysmodellen inte visar på någon systematisk skillnad mellan de 47 anstalterna:

”Som forskare hade det väl varit roligt om någon anstalt stuckit ut så vi kunnat gå vidare och jämföra vad de gör. Men resultatet är bra. Ingen klient behöver oroa sig för att hamna på en anstalt som är sämre än andra på att arbeta återfallsförebyggande”, skriver forskningsledaren Mats Forsman i ett pressmeddelande.

Enligt resultatet är det inte meningsfullt att kontinuerligt mäta skillnader mellan anstalter när det gäller återfall i brott. Forskarna rekommenderar i stället specifika utvärderingar av olika typer av brottsreducerande insatser. Sverige skulle eventuellt också kunna använda den brittiska modell där anstalterna årligen utvärderas utifrån bland annat säkerhet och psykisk ohälsa hos klienterna.

Studien omfattade alla klienter som frigavs från anstalt 2006-2013, totalt 37 996. Informationen hämtades från sammanlänkade register genom ett samarbete med Karolinska Institutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA