Stor skillnad i bedömning av livränta

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2011-09-30

Det finns stora skillnader i hur arbetsskadade hanteras av Försäkringskassan. Kön och födelseland spelar roll. Besluten varierar också över landet, konstaterar myndigheten efter en studie.

Försäkringskassan har tagit ett eget initiativ till en undersökning av hur beslut i arbetsskadeförsäkringen skiljer sig beroende på skillnader mellan kön, födelseland och var beslutet är fattat. Tidigare statistiska rapporter har visat att sådana skillnader finns, men inte visat vad det beror på. Nu har Försäkringskassan låtit gå igenom samtliga de 400 beslut om livränta angående besvär i rörelseorganen som fattades under förra året.

Resultatet visar att det finns skillnader i besluten och i underlagen för besluten mellan kön, födelseland och var i landet beslutet är fattat. Den främsta orsaken till att det finns skillnader mellan kön och födelseland ligger i regelverket. Enligt rapporten är orsaken troligen den historiska bakgrunden, att det är arbete på den svenska arbetsmarknaden och att grundläggande faktorer som till exempel hur ofta, hur länge och hur mycket den försäkrade i sitt arbete varit exponerad för skadliga faktorer som ligger till grund för ersättningen.

En annan trolig orsak är att den vetenskapliga forskningen i hög grad utgår från mannen, och de studier som finns är främst gjorda inom typiskt manliga yrken.

Män födda inom EU och Norge har en betydligt högre andel bifall, jämfört med män födda i övriga världen och än kvinnor, oberoende av födelseland. Gruppen män födda inom EU gynnas av arbetsskadeförsäkringens konstruktion eftersom de arbetar heltid i större utsträckning än kvinnor och flertalet har arbetat längre på den svenska arbetsmarknaden än vad både kvinnor och män födda i övriga världen med största sannolikhet har gjort.

Arbetsskadeutredarna ”genar” i utredningen, varför underlaget för beslutet inte alltid blir tillräckligt, enligt rapporten. Det som framkommer i både granskningen av akter och fokusgruppsintervjuerna tyder på att yrke är en viktig faktor för dem som arbetar med arbetsskadeförsäkringen. Denna syn verkar leda till att underlagen upplevs som tillräckliga trots att det enligt denna studie finns stora brister i dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA